Chris Tvedt, hvordan skriver du?

Chris Tvedt, hvordan skriver du?

Formildende omstendigheter er Chris Tvedts åttende kriminalroman med Mikael Brenne i hovedrollen. Denne gangen blir han oppsøkt av en kvinne som har blitt truet og slått av mannen sin, men det som i begynnelsen fremstår en som tragisk men ordinær familievoldssak utvikler seg etter hvert til noe helt annet. For hvor går egentlig grensen Når er det lov å drepe et annet menneske?

Chris Tvedt er født i Bergen. Han er forfatter, advokat og har i tillegg til jus studert litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen. De senere år har han vært forfatter på heltid. Tvedt debuterte i 2005 med kriminalromanen Rimelig tvil. Han har skrevet flere bøker med advokathelten Mikael Brenne som gjennomgangsfigur. I 2010 fikk han Rivertonprisen for Dødens sirkel. I 2017 ble han også Riverton-nominert for Brenne-romanen Den som forvolder en annens død. Han skriver rettssaldrama i særklasse.

Men hvordan jobber Chris Tvedt når han skriver?

Vi har stilt ham noen spørsmål for å finne ut av det:

Når du sitter der med blanke ark, hvordan kommer du i gang? Hvor kommer første setning fra?
Ingen anelse, den bare kommer. Ikke dermed sagt at den alltid er bra, ofte har jeg måttet stryke den første setningen. Det er ikke så farlig, det viktigste er å komme i gang, å bli varm og å komme inn i fortellingen og karakterene.

Hvor mye vet du om hvor du skal, før du begynner å skrive?
Jeg vet ganske mye, sånn frem til omtrent halvveis i historien. Etter det ligger det meste i tåke, bare en og annen liten fjelltopp stikker så vidt opp over skyene, gjerne i form av et for handlingen nødvendig mord.

Skriver du handlingen kronologisk?
Ja, det gjør jeg faktisk. For meg er det den beste måten, da vokser liksom den siste halvdelen av boken frem av seg selv.

Hvordan gjør du research? Gjør du det i forkant eller underveis?
Begge deler. Litt på forhånd, så ser jeg etter hvert om jeg trenger å gå dypere i materien. Men jeg gjør når sant skal sies ikke veldig mye research.

Kommer karakterene først eller er det handlingen/plottet som styrer?
Jeg hater (men skjønner) det spørsmålet. Karakterer og handling henger så nøye sammen at det knapt er meningsfylt å skille dem,- men ok – hvis jeg må svare så har jeg oftest en plot-idé før jeg begynner å tenke karakterer, men heller ikke den regelen er uten unntak.

Har du noen lesere underveis?
Ja visst. Jeg har skrevet tre bøker om politimannen Edvard Matre sammen med min kone Elisabeth Gulbrandsen, hun er også ganske involvert i de bøkene som bare kommer ut med bare mitt navn på forsiden. Og Elisabeth er en streng leser!

Hvilke forfatterskap har inspirert deg?
Den rekken er lang, men amerikanerne James Lee Burke, Michael Connelly og Cormac McCarthy må i hvert fall nevnes.

Hvor skriver du?
Stort sett hjemme, på arbeidsrommet eller i stuen, men jeg kan egentlig skrive hvor som helst.

Når på dagen skriver du best?
Til min enorme forbauselse har livet lært meg at det er lurt å stå opp om morgenen. Jeg er et B-menneske, så det tok lang tid før jeg oppdaget dette.

Har du noen ritualer og vaner (eller uvaner!) under skrivingen?
Ikke som jeg vet, bortsett fra at jeg i følge mine nærmeste trykker ALT for hardt på tastene på macen min med de to fingrene jeg bruker når jeg skriver.

Hva synes du er den tyngste delen av skrivingen? Og hva er den morsomste?
Første siden er tyngst, da er det så jævlig langt frem til ferdig bok. Så kommer det ofte en fase sånn midt i prosjektet da jeg blir litt nedstemt og føler at jeg ikke vil komme i mål, at alt jeg har gjort bare er tull, og det er jo ikke noe særlig. Det morsomste er når jeg nærmer meg slutten og ser at jeg faktisk klarer å samle trådene denne gangen også!

Når du er ferdig med et prosjekt, hvor lang tid går det før du kommer i gang igjen? Skriver du på noe nå?
Jeg begynner å tenke på nye prosjekter med en gang, men det tar flere måneder før jeg begynner å skrive. Nå er jeg i startgropen på noe nytt som jeg ikke vil fortelle om - i tilfelle jeg ikke får det til!

Chris-Tvedt-hvordan-skriver-du

Relaterte artikler

Pocketnytt i mai!

Pocketnytt i mai!

Mai byr på både sommerlig feelgood, litteratur av nobelpriskvalitet og historien om legendariske Jürgen Klopp –...
Les utdrag!

Les utdrag!

Olav W. Rokseth med ny thriller om kidnappingsdrama i Syria og terrortrussel mot Norge! I "Husk du skal dø" er...