3 tips til å skrive en god masteroppgave

Boka "Hvordan bli en lykkelig masterstudent" gir deg praktiske råd som hjelper deg i gang, veileder deg og viser hva som skal til for å fullføre masterutdanningen. Dette bokutdraget gir deg tips til masteroppgaveskriving, og det er det slett ikke så vanskelig som du tror.

Les mer om boka her

1. Bestem deg for hva du skal skrive om

Så hvor finner du forslag til problemstillinger? En mulighet er å gjøre slik jeg gjorde: Gå til en fagperson som holder på med noe du synes virker interessant, og høre om vedkommende har noen forslag. Er du heldig, har han eller hun et prosjekt hvor det er flere studenter, andre ansatte og kanskje tilgang på data. Det er også mulig å høre med noen du synes bedriver spennende forskning som er ansatt et annet sted enn der du studerer. På en del fag er det egne seminarer der de faglig ansatte presenterer sine forslag, eller det finnes lister som gis ut til masterstudentene. Her kan det være gode ideer å hente.

Er du i tvil om hva du skal skrive om, kan det være en løsning å se på noe av det du har lest før Når du velger tema for oppgaven, er det viktig å tenke over om det er mulig å finne tidligere forskning og teori om det du skal skrive om.

2. Begrens oppgavens tema

De fleste av oss har i utgangspunktet lyst til å skrive om mer enn det som er mulig å få til innenfor en masteroppgave. Ofte er planene så omfattende at det hadde passet bedre som en doktorgradsavhandling. Får du begrenset problemstillingen til en passe størrelse tidlig i prosessen, sparer du deg for mye jobb. Vet du hva du skal holde på med, slipper du omveier om teori, data og tidligere forskning som senere viser seg ikke å være relevant.

3. Skriv om noe du brenner for

Mange finner temaet for masteroppgaven ut fra egen erfaring. Skriver du om noe du allerede kjenner til, vil du ha fordelen av å ha kunnskap om emnet før du begynner. Tilgang på informasjon og informanter kan være enklere innenfor et felt der du er på hjemmebane. Å skrive om noe du er engasjert i, gir også motivasjonen du trenger for å holde ut. Likevel – jeg og mange veiledere jeg kjenner, advarer mot å skrive om noe du personlig er sterkt engasjert i. Min erfaring er at disse oppgavene sjelden blir særlig gode. Ofte ser det ut til å være en særlig stor fare for at oppgaven ikke oppfyller de faglige kravene hvis du skriver om noe som berører deg selv eller familien din på et personlig plan.

Et av mine viktigste råd når det gjelder valg av tema for masteroppgaven, er å skrive om noe man lurer på. Oppgaver som handler om noe man virkelig har lyst til å finne ut av, er de mest spennende å skrive og de beste å lese. Mange studenter skriver masteroppgaver for å underbygge noe de mener å vite. Har du svaret på forhånd, er oppgaven nokså kjedelig å skrive. Dessuten er det fare for at du finner det du leter etter, og ignorerer det som faktisk er der. I tillegg er det vanskelig å finne relevant teori og tidligere forskning hvis utgangspunktet for oppgaven bare ligger i noe du har opplevd, og ikke har sammenheng med noe du har lest om i faget.

Bokutdrag fra Hvordan bli en lykkelig masterstudent av Silje Bringsrud Fekjær

Lytt til podcast om masteroppgaven med forfatteren

Finnes det en "oppskrift" på hvordan være masterstudent? Er det viktig å være ambisiøs? Blir alle masterstudenter ulykkelige? Hva er "bedragersyndromet"? Og hva angrer Fekjær selv mest på i arbeidet med sin master? I denne episoden kan du høre forfatteren svare på disse spørsmålene og gi sine beste tips til masterstudenter. 

Lytt til episoden på Spotify, iTunes eller der du hører på podcast. Du kan også lytte ved å spille av avsnittet nedenfor.

Programleder: Anders Høglund. Episoden er laget i samarbeid med Nettavisen.

Relaterte artikler