Årets beste bøker!

Årets beste bøker!

Bokanmeldere i VG, Vårt Land, Klassekampen, Adresseavisen og Dagbladet gir deg sine beste leseropplevelser fra året som snart er gått. Her finner du kanskje din nye favorittbok eller gode julegavetips til store og små.

Lena Lindgren

Ekko. Et essay om algoritmer og begjær

«I dette glitrende essayet tar forfatteren med oss på en tankevekkende reise gjennom Silicon Valley og vår egen samtid ved hjelp av den antikke myten om Narcissus og Ekko. Resultatet er en perlerad av sylskarpe og vakre observasjoner og analyser av hvordan mobiltelefoner og sosiale medier, Internett og algoritmer har endret våre liv.»
Marius Wulfsberg, Dagbladet

«Tankevekkende samtidsanalyse i suveren, velskrevet essayistikk – som vel fortjent vant årets bragepris.»
Guri Hjeltnes, VG

«Lindgren løfter essaysjangeren og adresserer vår tids aller største utfordringer i møte med teknologigantenes kontroll over alle de sporene vi legger igjen hele tiden.»
Astrid Fosvold, Vårt Land

«Ei bok som verkeleg sprengde illusjonen min om kva sosiale medier er, kva tvilsamt menneskesyn som ligg bak visjonane til dei som har utvikla Facebook og Instagram. Boka er ei veldig velskrive reise inn i eit landskap som burde skremme oss alle ut av internett.»
Emil André Erstad, Vårt Land

«Lindgrens debutbok om «Gudenes dal» Silicon Valley, oppmerksomhetsøkonomi, algoritmer og vårt dype behov for å bli sett er uhyre godt komponert, nytenkende og opplysende.»
Hilde Slåtto, Vårt Land

«Gamle myter og nye teknologier møtes når Lindgren setter sansning og oppmerksomhet i sentrum. Viktig og tankeeggende.»
Karin Haugen, Klassekampen

«Hva er det vi holder på med på sosiale medier? Lindgren leter etter svar i gresk mytologi og Silicon Valley i et spennende og klokt essay.»
Caroline Tromp, Klassekampen

«Uvanleg klokt, nyansert og litterært om Silicon Valley anno 2021 – og menneska til alle tider.»
Helene Hovden Hareide, Klassekampen

«Smart bok å lese for alle lurer på hva som skjer når kunstig og ekte intelligens kolliderer.» Espen Søbye, Morgenbladet

«Ekko er et essay du ikke bør gå glipp av. Bokdebutant Lena Lindgren inviterer på intellektuell fest om konspirasjoner. Kjedelig blir det aldri.» Aftenposten

 

Ekko. Et Essay Om Algoritmer Og Begjaer (1)

Ingvild H. Rishøi

Stargate. En julefortelling

«Hjarteskjerande sosialrealisme kombinert med hjartevarme, fantasimagi og håp. Ingvild H. Rishøi har skrive ein moderne juleklassikar. Forfattaren ser våre minste små og løftar dei fram med kjærleik og medkjensle i poetisk og effektiv språkdrakt.»
Alf Kjetil Walgermo, Vårt Land

«en julefortelling for vår tid, en treffsikker påminnelse om å se dem som sliter midt i all velstanden. (…) Som gave passer denne boken like godt til tenåringen som til oldemor.»
Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG

«Rishøi har skrevet noveller man aldri glemmer, og i år en liten julefortelling som sitter. (…) Det hele utspiller seg på Oslos østkant, der Rishøi har blikk, innsikt og hjerte for dem som sliter og er utenfor – og hun vet å skildre fra barns ståsted.»
Guri Hjeltnes, VG

 «Å! Så hjerteskjærende, håpløs og håpefull likevel, bare på grunn av disse flotte ungene. Men leder julestjernen virkelig hen til et mirakel?»
Ellen Engelstad, Klassekampen

9788205539334 300Dpi

Jan Grue

Hvis jeg faller

«Med vakkert språk skriver Grue om de brutale realitetene som rammer dem som viker fra den definerte normalen, og byr med det på enormt viktig innsikt til alle som leser.»
Oda Faremo Lindholm, VG

«Sårbarheit, omsorg, usynleg arbeid, kjærleik. Grue arbeidar vidare med ein kjend problematikk, men årets bok er hans beste.»
Maria Horvei, Klassekampen

9788205553644 300Dpi

Kirsten Thorup

Til vanvidd, til døden

«Sterkeste krigsroman jeg har lest.»
Inger Bentzrud, Dagbladet 

«Roman uten pustepause, om bedervet kjærlighet i nazistenes gemakker. Ideologiens galskap tar veien om kroppen inn i vår tids leserhode.»
Sindre Andersen, Klassekampen

En av årets beste bøker i kategorien Oversatt skjønnlitteratur, ifølge Adresseavisen.

Til vanvidd, til døden

Herbjørg Wassmo

Mitt menneske

«Forfatterens trofaste lesere vil ikke bare innse at årets bok om malerinnen Rut Nesset og kjøpmannssønnen Gorm Grande knytter an til romanen «Det sjuende møte» (2000). De vil også registrere at teksten på typisk wassmosk vis rommer mange traumer, mange tårer, mang slags kjærlighet. For igjen møter vi kvinner og menn som er i sine lengslers og drifters vold, som gjennomlever mange brutale konflikter, og som nekter å gi slipp på drømmen om den store kjærligheten. (…) for meg er dette en intens kjærlighets- og kunstnerroman med mange kvaliteter.» Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad

Mitt Menneske

Anne Holt

Det ellevte manus

«Innsiktsfullt, smart, spennende og rørende om ensomhet og isolasjon. Det er Anne Holt på hennes aller beste - og for min del årets beste krim!»
Elin Brend Bjørhei, VG 

Ellevte manus

Synne Corell

Likvidasjonen

«Det ble utvist masse sivilt mot under krigen, men også en hel del sivil feighet. Det er minst like mye å lære av begge deler.»
Jonas Bals, Klassekampen

9788205557093 300Dpi

Monica Isakstuen

Mine venner

«Forfatteren har skrevet en uhyre god roman som prioriterer vennskapet framfor kjærlighetsforholdet. Romanen bærer forfatterens vannmerke, med lek med faste typer og ditto norske uttrykk.»
Joakim Tjøstheim, Dagbladet

Mine Venner

Niviaq Korneliussen

Blomsterdalen

«Korneliussen forener oppvekstromanens ærlige beskrivelser av sex, samhold og sjalusi med vel så upolert – og tidvis stedsspesifikk – tematisering av kjønnsidentitet, klimakrise og såkalt selvmordskultur. Den grønlandske forfatteren skriver usentimentalt og sprengfullt på samme tid, og vant fullt fortjent Nordisk råds litteraturpris sist måned.»
Elias Bakken Johansen, Vårt Land

«Grønland har en av de høyeste sjølmordsratene i verden, og det klarer Korneliussen å skrive både klokt, morsomt, normbrytende og vakkert om.»
Karoline Henanger, Klassekampen

En av årets beste bøker i kategorien Oversatt skjønnlitteratur, ifølge Adresseavisen.

9788205548091 300Dpi

Olga Tokarczuk

Daghus, natthus

 «En glitrende roman fra nobelprisvinnerens arkiv.»
Elin Kittelsen, Klassekampen

9788205545168 300Dpi (1)

Anne Bitsch

Brorskapet

«Nysgjerrig og etterrettelig aktualiseres det tyve år gamle drapet på Benjamin Hermansen i en fengslende fortelling.»
Astrid Fosvold, Vårt land

Brorskapet

Silje Linge Haaland

Desperasjonsanimasjon

«Kunstneren Silje Linge Haalands diktdebut evner å fremstille skjønnhet under en miljøkrise der alt er under oppløsning, unntatt en skjør, menneskelig verdighet.»
Freddy Fjellheim, Vårt Land

9788205555358 300Dpi

Per Esben Svelen-Myrdal

Sapfo: Fragment

«Denne boken er en begivenhet i norsk litteratur- og oversetterhistorie. (…) Oversettelsene gjengir de mange og kompliserte versemålene som de greske diktene er skrevet på, noe som i seg selv er et akrobatisk kunststykke. Men i tillegg er oversettelsene blitt fine og til dels storartede dikt på norsk.»
Amund Børdahl, Vårt Land

 

9788205549357 300Dpi

Hilde Hodnefjell

Uppsa

«Billedboken håndterer perspektivet til både barn og voksne på briljant vis: den handler sinne på en smart og sympatisk måte, og hvordan man kan bryte en ond sirkel. Men også hvor urettferdig det kjennes å få kjeft for hendelser man ikke ville skje. «Uppsa» er årets klokeste høytlesningsbok.»
Kristine Isaksen, VG

9788205543218 300Dpi

Anders Bortne og Skinkeape

Bak den svarte porten

«En av årets fineste bildebøker. (…) Nydelige illustrasjoner gjør denne boka til en høstperle alle Halloween-skeptikere bør unne seg.»
Karen Frøsland Nystøyl, Vårt Land

9788205543102 300Dpi (1)

Tove Alsterdal

Rotvelte

En av årets beste bøker i kategorien Krim, ifølge Adresseavisen.

Rotvelte

Camille Kouchner

Den store familien

En av årets beste bøker i kategorien Oversatt skjønnlitteratur, ifølge Adresseavisen.

9788205555174 300Dpi

Katie Daynes

Kan vi virkelig hjelpe isbjørnene?

En av årets beste bøker i kategorien Barnebøker, ifølge Adresseavisen.

Kan Vi Virkelig Hjelpe

Douglas Stuart

Shuggie Bain

En av årets beste bøker i kategorien Oversatt skjønnlitteratur, ifølge Adresseavisen.

9788205558236 300Dpi

Hanna Dahl

Kraft

«… framfor alt ei oppvising i suveren karakter- og miljøskildring. Dahl er gjennomført stilsikker, og klarer å mana fram både krigssituasjonane og refleksjonane i ettertid på ein usedvanleg overtydande måte.» Leif Tore Sædberg, Stavanger Aftenblad

Kraft (2)

Annie Ernaux

Far/En kvinne

En av årets beste bøker i kategorien Oversatt skjønnlitteratur, ifølge Adresseavisen.

Far En kvinne

Tore Aurstad & Andreas Iversen

Fantomrakettene

«En nifs, oppslukende og oppfinnsom historie basert på faktiske hendelser som vil kunne underholde langt utover målgruppen. Illustrasjonene er virkningsfulle og skiller seg ut i den norske tegneseriefloraen.»
Elin Bren Bjørhei, VG

Fantomrakettene

Are Sende Olsen

Kongerekka

En av årets beste bøker i kategorien Sakprosa, ifølge Adresseavisen.

9788205553491 300Dpi

Ida Jackson

Fødselsdag. Mitt første år som mor, eller: En reise i underverdenen

«Ikke mer bysse-bysse-barnet etter denne rå og hemningsløse skildringen av fødsel og barseltid.» Espen Søbye, Morgenbladet

Foedselsdag

Relaterte artikler

Julegavetips til barna

Julegavetips til barna

Enten du skal kjøpe gave til smårollingen eller til lesehesten i slukealder - du finner alltid en bok som passer.