Stor aktivitet rundt Bjørneboe

9. oktober 2020 er det 100 år siden Jens Bjørneboes fødsel, og forfatterskapet engasjerer fortsatt sterkt. Her er lenker til noe av det som skjer av arrangementer og nyutgivelser i jubileumsåret:

På Gyldendal kommer hovedverkene Bestialitetens historie og Haiene i ny pocketutgaver, i tillegg til essaysamlingen De menneskelige boliger, redigert av Kaja Schjerven Mollerin og med nyskrevne bidrag av en rekke forfattere og kritikere.

Pax forlag, som i sin tid ga ut flere av Bjørneboes bøker, gir nå ut både en tidligere upublisert roman og en nyoversatt biografi.

Cappelen Damm har gitt ut en forkortet og oppdatert utgave av Tore Rems monumentale Bjørneboe-biografi.

Det norske teatret har satt opp Bestialitetens historie dramatisert av av kroatiske Ivica Buljan. Stykket spilles fram til 10. november.

På cornerstones.no kan du lese om Cecilie Løveids brytekamp med Bjørneboe og Semmelweis.

Nasjonalbiblioteket har laget utstillingen Kunsten å gjøre jorden ubeboelig, og arrangerer en rekke seminarer i løpet av høsten.

Tidsskriftet Ny Tid har eget temanummer om Bjørneboe.

Her kan du lese om hvorfor Ingvar Ambjørnsen elsket Bjørneboe i ungdommen, og fortsatt savner ham.

Og ellers er det nok med et enkelt nyhetssøk i google for å se i hvor stor grad Bjørneboe fortsatt engasjerer med temaer som skolepolitikk, fengselskritikk og menneskets mørke sider.

 

Bestialitetens Historie