Camilla Grebe

Sveriges nye krimdronning

En av Sveriges mest prisbelønte og kritikerroste krimforfattere

Camilla Grebe sanker inn priser, og Svenska Deckarakademin kåret Skyggejegeren til årets beste svenske krim i 2019. Med høythengende priser i bagasjen, og en kommende Hollywood-filmatisering av hennes debut i vente, er det ingen tvil: Camilla Grebe har inntatt krimtronen.

Ny bok på vei

4. juni lanserer vi Camilla Grebes nye bok Alle lyver. Dette er en besettende kriminalroman som handler om den fine linjen mellom løgn og sannhet som vi stadig balanserer på.

Maria er heldig, og hun vet det. Hun trives i jobben som lærer, hun elsker sønnen sin, sin nye mann Samir og – som oftest – bonusdatteren Yasmin. Men når Yasmin sporløst forsvinner en desembernatt og Samir blir anklaget for å ha drept sin egen datter, raser Marias tilværelse sammen. 

Ingen kan vel drepe sitt eget barn? I alle fall ikke mannen hun elsker og kjenner så godt?

 Les et utdrag fra  Alle lyver

 Alle lyver er oversatt av Elisabeth Bjørnson.

Alle Lyver

Hvem er Camilla Grebe?

Camilla Grebe har lang fartstid som forfatter, og debuterte sammen med søsteren Åsa Träff da de sammen utga bøkene om psykologen Siri Bergman: En slags fred, Bitrere enn døden og Før du døde. I tillegg til dette har hun skrevet en thrillerserie, Moskva noir-trilogien, sammen med Paul Leander-Engström. Hun var med og grunnla det svenske lydbokforlaget Storyside, og har jobbet som markedssjef og administrerende direktør. Ved siden av forfattervirksomheten driver hun et konsulentfirma.

I 2015 debuterte hun på egen hånd med den psykologiske spenningsromanen Når isen brister. Boken er hittil oversatt til 22 språk, og filmrettighetene er solgt til det amerikanske selskapet New Line. Produsenten er Andrew Lazar, som blant annet står bak den oscarnominerte filmen American Sniper. Da den engelske utgaven av boken ble lansert i 2016, The Ice Beneath Her, ble Grebe utvalgt til en av Amazon UKs «rising stars». Deretter kom Husdyret, som ble kåret til årets beste krim i 2017 av Svenska Deckarakademin og tildelt Glassnøkkelen i 2018 for beste nordiske krim. I 2019 kom Dvalen (2019) som fikk terningkast seks av Ole Jacob Hoel i Adresseavisen, hvor han også skrev: «Dette er en steikegod historie.» Da Grebe nok en gang mottok Svenska Deckarakademins pris for årets beste krim for Skyggejegeren rett før jul i fjor, var faktum etablert: Camilla Grebe er en av de mest solide krimforfatterne Skandinavia har å by på.

Grebe liker å bruke bøkene sine til mer enn bare å skrive spennende kriminalhistorier. Hun vil ikke kalle det samfunnskritikk, men snarere en samfunnskommentar. Og dette er den tydelige røde tråden i Grebes forfatterskap: Hvis hun klarer å vekke ettertanke hos leserne, så er det en ekstra bonus.

Camilla Grebe 1

Med kvinnehistorisk perspektiv

Skyggejegeren, som  ble utgitt i 2019, har et tydelig kvinnehistorisk perspektiv.

Her forteller Camilla Grebe selv om bakgrunnen for romanen.

Hør Camilla Grebe i Kriminelt

I denne episoden av podkasten Kriminelt forteller Camilla Grebe om sitt krimunivers, sin skriveprosess og sine litterære prosjekter.

I samtale med forfatter og Riverton-president Trude Teige.

Camilla Grebe episodebilde kriminelt

Grebe & Treff

Camilla Grebe debuterte som forfatter med sin egen søster.

Åsa Träff er psykolog. Sammen med søsteren Camilla Grebe debuterte
hun som forfatter høsten 2009 med kriminalromanen En slags fred (norsk utgave
2010), den første i serien om Siri Bergman. Denne boken ble solgt til flere land, blant annet Frankrike og Tyskland. Filmrettighetene er solgt til SF (Svensk Film). Senere fulgte Bitrere enn døden (2011), og den tredje boken, Før du døde,
kom våren 2014.

Sammen er søstrene blitt en krimduo av høy kvalitet. Bitrere enn døden og Før
du døde ble begge nominert til Svenska Deckarakademins pris for beste svenske
kriminalroman i respektive 2010 og 2012.

Camilla Grebe Åsa Träff

Bøkene

Fra Krimfestivalen 2021

Journalist Hilde Sandvik i samtale med Camilla Grebe. 

 

Trenger du bilder eller mer informasjon?

Her er noen av bildene som er tilgjengelig av Camilla Grebe. Trenger du ett eller flere bilder? Eller ønsker du mer informasjon? Send en e-post til johanne.defigueiredo@gyldendal.no, så skal vi hjelpe deg.