Bruken av Gyldendals nye digitale læremiddel skjøt i taket rett før eksamen

Færre lærerstudenter strøk i vår enn i fjor høst, men strykprosenten på Nasjonal deleksamen i matematikk er fremdeles høy. – Jeg synes eksamen var mye lettere etter å ha jobbet med Riktig.

Da fremtidens grunnskolelærere var oppe til Nasjonal deleksamen i matematikk i vår, hadde hele tretti prosent av de oppmeldte studentene brukt Riktig, Gyldendals nye digitale læringsverktøy, til å forberede seg.

Riktig inneholder animerte læringsvideoer, oppgaver og artikler laget av fagpersoner i matematikk. I tillegg kan studentene som bruker Riktig se løsningsforslag for tidligere eksamensoppgaver og lese om typiske misoppfatninger knyttet til hvert tema i emnet. Studentene som brukte tjenesten er kjempefornøyde. Strykprosenten gikk ned fra 31,9 % til 23,2 %.  

– I dagene før eksamen brukte jeg Riktig til å øve på tidligere eksamener og til å se løsningsforslagene på disse. I tillegg brukte jeg Riktig under selve eksamen. Det var veldig bra og til veldig god hjelp, forteller lærerstudenten Hannah fra Universitetet i Agder.  

Riktig ble flittig brukt på eksamen 

Hannah var ikke den eneste som brukte Riktig som hjelpemiddel på eksamen. Totalt var hele 442 av de 1426 oppmøtte studentene innom Riktig i løpet av eksamensdagen.  

Riktig ble lansert i underkant av to måneder før eksamen, og det var først de siste ukene før eksamen at bruken skjøt i taket. Derfor var det mange studenter som ikke rakk å komme seg gjennom alt innholdet på nettsiden. Det var flere studenter som syntes at dette var dumt da de så oppgavene som kom på eksamen og innså at de kunne vært enda bedre rustet.  

– Vi anbefaler derfor å bruke Riktig kontinuerlig gjennom hele semesteret, slik at man kan jobbe jevnt og trutt med faginnholdet, sier produktsjef Kine Lauritzen Maarud. 

Jente Avatar
"Jeg synes eksamen var mye lettere etter å ha jobbet med Riktig. En veldig god, oversiktlig og lærerik tjeneste med gode videoressurser og relevante oppgaver med løsningsforslag."
Anette, lærerstudent ved Universitetet i Sørøst-Norge

Lærerstudenter fikk første smakebit av tjenesten  

Tjenesten ble først lansert i form av en gratis prøveversjon høsten 2020 for det obligatoriske matematikkfaget på grunnskolelærerutdanningen for første til syvende trinn.  

Responsen fra studentene som testet produktet var oppløftende. Det var tydelig at de hadde savnet digitale læringsressurser på utdanningen sin. Riktig kan skryte av en Net promoter score (NPS) på 58,6, noe som betyr at svært mange av brukerne ville anbefalt tjenesten til en medstudent.  

– Jeg synes eksamen var mye lettere etter å ha jobbet med Riktig. En veldig god, oversiktlig og lærerik tjeneste med gode videoressurser og relevante oppgaver med løsningsforslag, sa lærerstudenten Anette fra Universitetet i Sørøst-Norge etter å ha vært oppe til eksamen i fjor.  

Riktig er allerede utvidet til også å dekke det tilsvarende matteemnet på grunnskolelærerutdanningen for femte til tiende trinn, og i tiden fremover kommer enda flere studieprogrammer til å tilbys digitale læringsressurser på plattformen.

Relaterte artikler