Matematikk 1–7

– Får god hjelp fra Multi til å dra med meg elevene

Da utforskingsoppgaven var å planlegge en København-tur, tok det helt av i femteklassen til Karianne Aarøy Særvoll.

Tekst: Hyper/Sissel Fornes Foto: Hyper/Stian Hagebakken

 

– Elevene var så ivrige! Det ble kjempefine diskusjoner og masse læring. Ikke minst ble det mye regning med store tall, forteller Karianne Aarøy Særvoll, lærer ved Langhus skole i Viken.

Av læreverket Multi bruker hun elevboka, Multi Fagrom i Skolestudio og Multi Smart Øving, og har også erfaring med Multi Smart Vurdering.

– Det jeg liker best, er at jeg har så mange muligheter til å differensiere, både når det gjelder skolearbeid og lekser, og at vi hele tiden kan variere mellom å jobbe for hånd eller digitalt, sier Karianne.

Langhus Stills 3 Low

Årets mest populære utforskingsoppgave

Til temaet titallssystemet og praktisk matematikk bød Multien utforskingsoppgave der elevene skulle planlegge en tur til København. Hvordan skulle de reise og bo, hvordan var prisene på dobbeltrom sammenliknet med familierom, hva kostet mest av båt og fly – og hva ville ta mest tid? Og ikke minst: Hvilke aktiviteter skulle prioriteres, og hvor kunne man spare?

Multi 5A Utforskingsoppgave

Oppslag fra Multi Elevbok 5A

 

– Jeg lot dem slå seg løs. Det som er kult med den nye læreplanen, er jo at den åpner for å la elevene holde på om det er noe som engasjerer, sier Karianne.

Økta som skulle ta 60 minutter, tok i stedet et par uker, uten at det bekymret mattelæreren. For elevene var spente på om de skulle jobbe videre med København-turen i mattetimen.

– Vi benyttet anledningen til å lære oss appen Numbers samtidig. Elevene satte opp budsjett, og hver gruppe presenterte hva de hadde funnet ut og hvordan de hadde prioritert. Det var veldig fint, sier hun.

Langhus Stills 9 Low
"Det jeg liker best, er at jeg har så mange muligheter til å differensiere, både når det gjelder skolearbeid og lekser, og at vi hele tiden kan variere mellom å jobbe for hånd eller digitalt."
Karianne Aarøy Særvoll, lærer ved Langhus skole i Viken

Bli med inn i klasserommet til 5C på Langhus skole:

Den nye, utforskende delen av matematikken har gjort faget mer lystbetont, mener femteklasselæreren.

– Det motiverer elevene å diskutere og samarbeide, sier Karianne, som synes Multi gir henne god hjelp til å variere undervisningen. 

– Jeg må ikke finne alt selv lenger. Jeg sparer tid samtidig som jeg føler at undervisningen blir bra, sier hun.

Spill som motiverer og gir resultater

Karianne erfarer at det ikke lenger er nok at det er digitalt for at matematikk skal være gøy. Hun er derfor storfornøyd med at Multi tilbyr så mange kopiark og at det er spill til alle emner.

– Disse spillene er spot on på temaene og veldig motiverende for elevene. Vi bruker en av de fire matematikktimene i uka på spill. Det gjør at vi øver på det vi faktisk holder på med, forteller Karianne.

Langhus Stills 1 Low

Kortspill med brøk, der den høyeste brøken vinner, ble for eksempel en hit i klassen, og med gledelige resultater.

– Spillet var kjempemotiverende, og elevene ble helt rå på å se hvilke brøker som var størst. Det viste seg også på kapittelprøven. Jeg var meget godt fornøyd med resultatet.

Det digitale Multi gir trygghet

Elevene i 5C er også rutinerte brukere av Multi Smart Øving. Som lærer synes Karianne det digitale øvingsrommet har mange fordeler.

 – Det gjør det lett for meg å se hvem som har fått til oppgavene, og hvem som må øve mer. Ikke minst fungerer det bra for elever som tar matte lett også, for de vil raskt komme til mer utfordrende ting, forklarer hun.

For elevene er det intuitivt og enkelt.

– Og skulle jeg trenge vikar, er det veldig lett, for jeg kan fortsatt selv følge opp.

Langhus Stills 4 Low

Lær mer om utforskende matematikk med Multi

Digitale kurs

I Gyldendals videokanal Fagtid finner du alt du trenger for å vurdere våre nye analoge og digitale læremidler til Kunnskapsløftet 2020. Forfattere og redaktører presenterer sine læreverk og gir deg nyttige tips. Du finner også en rekke inspirerende kurs og seminar.

Gå til Fagtid

Ikoner Multi Liten3


Relaterte artikler

Multi Smart Øving blir ny

Multi Smart Øving blir ny

Til skolestart 2020 kommer Multi Smart Øving i ny versjon, med nytt design, ny og forbedret funksjonalitet og med...
Hva er Multi Smart Øving?

Hva er Multi Smart Øving?

Multi Smart Øving er et digitalt læremiddel som brukes til å øve på faktakunnskaper, ferdigheter og grunnleggende...