Kunsten å holde seg flytende

En debutroman med internasjonal suksess!

Har du fått med deg den sjarmerende og oppløftende romanen Kunsten å holde seg flytende?

Av Kjersti Herland Johnsen, redaktør i Gyldendal Norsk Forlag

For en stund siden kom jeg over en artikkel i The Guardian som satte i gang mange tanker hos meg. Den hadde tittelen Up Lit: The New Book Trend with Kindness at Its Core.

Up lit – oppløftende litteratur, altså! Med godhet i sentrum.

Tiden vi lever i, med mye politisk og økonomisk usikkerhet, terrorisme og tragedier, har skapt et behov for bøker som er optimistiske og forteller om hverdagshelter, menneskelig fellesskap og kjærlighet. Matt Haigs How to Stop Time og Gail Honeymans Eleanor Oliphant is Completely Fine var blant de første bestselgerne i denne nye bølgen. I den mer litterære delen av bokmarkedet finner vi Bookerpris-vinner George Saunders’ gripende roman om sorg og livet etter døden, Lincoln i bardo, og Kamila Shamsies Ildhjerter, som tar opp klassiske temaer som fanatisme, søskenkjærlighet og oppofrelse.

Selv følte jeg at tematikken traff ekstra sterkt fordi jeg da jeg leste artikkelen, var engasjert i utgivelsen av en helt fersk bok som på samme måte spilte på både nestekjærlighet og fellesskapsverdier: Kunsten å holde seg flytende av Libby Page. «Kunsten å holde seg flytende er en glad og oppløftende debutroman – en hyllest til nestekjærligheten og vennskapet og alle de verdiene samfunnet vårt må verne om,» skrev forfatteren Sarah Winman om Pages debutroman.

Her møter vi Rosemary (86) og Kate (26): aksjonister, drømmere og svømmere.

Rosemary har bodd i arbeiderbydelen Brixton i London i hele sitt liv. Men nå er alt hun kjenner til, i endring. Biblioteket der hun jobbet er stengt, familiens grønnsaksbutikk er gjort om til en trendy bar, og hun har mistet sin elskede ektemann George.

Kate har nettopp flyttet inn og føler seg alene i en by som er for stor for henne. Karrieren som journalist i lokalavisen er på bunnpunktet, men da det lokale friluftsbadet blir truet av nedleggelse, forstår Kate at dette kan være hennes mulighet til å tre inn i rampelyset.

Kate og Rosemary bestemmer seg for å kjempe for The Brockwell Lido, som er mer enn et sted å svømme – det er hjertet i lokalsamfunnet. Sammen viser de hva vennskap og samfunnsånd betyr, og hvordan vanlige mennesker kan ta vare på det som betyr noe for dem.

Kunsten å holde seg flytende er en varm roman om vennskap, kampånd og friluftsbad. Den ble utgitt på engelsk i april 2018, og lå på toppen av bestselgerlisten til The Sunday Times i ukevis. Boken er blitt omtalt av britisk presse som en av årets mest interessante debutromaner, og rettighetene er solgt til over 20 land!

Jeg spurte mine lesende venner om vi kunne finne godt norsk begrep for slike «oppløftende» bøker, som Libby Pages debutroman kan kategoriseres som. Det trenger ikke nødvendigvis være lette «feelgoodbøker», men også mer litterære titler, der empati og omtanke står sentralt. Forslagene var mange og morsomme: oppbyggelige bøker, gladbøker, godbøker, hjertegode bøker, hjertevarme bøker, bøker med hjertet på rette stedet, inspirasjonsbøker, spirebøker (en spire til noe godt, en spore til handling), livsglade bøker, gnistbøker, gnistrende bøker, endorfine bøker, opptur!

For det er jo slik at en god bok kan gi oss en skikkelig opptur. Selv om en bok ikke kan løse alle problemene våre, kan vi ved endt lesning sitte igjen med en bedre forståelse både for andre mennesker og for våre egne følelser – og med større empati.

Det må man jo kunne kalle en lykkelig slutt!

 

Kunsten å holde seg flytende er oversatt av Bente Klinge.

Kjersti Herland Johnsen

Ros til Kunsten å holde seg flytende:

«Forfatteren skriver så godt at personene trer levende ut av boksidene. Gled deg!» Liv Gade, bokinspirator

«En nydelig bok.» Francesca Jacobi

«Kunsten å holde seg flytende er en glad og oppløftende debutroman – en hyllest til nestekjærligheten og vennskapet og alle de verdiene samfunnet vårt må verne om.» Sarah Winman

«Flommer over av sjarm og omtanke.» Daily Express

«Overdådig skildring av et overraskende vennskap, av et lokalsamfunn i London og av livslang kjærlighet – sjarmerende fortalt i et rikt og samtidig lett språk.» Catherine Isaac

I august kommer Libby Page sin andre bok, Alltid åpent. Det er en varm og rørende roman om vennskap, kjærlighet og om uoppfylte drømmer.