Tekstsamling til norsk på ungdomstrinnet:

Fyll tanken med tekster

Kontekst Tekster er en samling av nøye utvalgte tekst-skatter som både vekker leselyst og setter i gang tankene.

– Tekstene i denne samlingen er valgt ut for å gi gode leseopplevelser og for å utvikle evnen til å tolke og sette seg inn i andres livssituasjon, sier Åslaug Huseby, en av forfatterne av hele læreverket Kontekst i norsk for ungdomsskolen.

Forfatterne har lagt vekt på å velge ut tekster som representerer et mangfold av uttrykksmåter og temaer. I tillegg til tekster på bokmål og nynorsk fins også tekster på samisk, dialekter, svensk og dansk. Tekstene er organisert etter sjangrer som for eksempel noveller, poesi, romanutdrag, artikler, brev, debattinnlegg og anmeldelser.

– Tekstene har også ulik kompleksitet og vanskegrad, og for de som ønsker å lytte til tekstene i den digitale versjonen av Kontekst Tekster i Skolestudio, har alle tekstene lyd lest inn av profesjonelle innlesere, sier Huseby.

MA52040


Jobbe med tekstene

Der det er hensiktsmessig, vil du finne korte lesestrategiske oppgaver blant annet for å aktivere forkunnskaper før elevene leser teksten.

– Dette kan være særlig nyttig for å trene leseferdigheter, sier Kontekst-forfatter Kathinka Blichfeldt.

Elevene møter også oppgaver etter teksten der de skal reflektere rundt sitt førsteinntrykk, sin forståelse og sin tolkning av teksten.

– Oppgavene er kun forslag, og det vil alltid være mange måter å lese og dypdykke i en tekst på. Du kan også velge å bruke tipsene med henvisning til andre innfallsvinkler eller videre arbeid med teksten, forfatteren eller emnet, forklarer Blichfeldt.

----

Visste du at du kan trene lesekondisen? Sjekk ut oppdraget «Lesekondis – tren hjertet og hjernen» i Kontekst Fagrom i Skolestudio

----

Kombiner flere ressurser

Mange av tekstene i Kontekst Tekster står i sin helhet, mens andre er utdrag som Kontekst-forfatterne håper kan vekke nysgjerrighet og gi lyst til å lese videre.

– Å lese hele romaner eller andre lengre tekster, felles og egenvalgte, er noe skolen bør legge til rette for, sier Åslaug Huseby.

MA77577

I Gyldendals skolebibliotek finner du et utvalg e-bøker som er gratis for alle Skolestudio-brukere. For eksempel, etter å ha jobbet med utdraget fra og oppgaver om romanen Dette blir mellom oss av Alexander Kielland Krag i Kontekst Tekster, kan elevene lese eller lytte til hele boka i Gyldendals skolebibliotek.

 

Skjermbilde 2021 09 21 Kl. 15.20.55

Romanutdrag fra Kontekst Tekster

Skjermbilde 2021 09 21 Kl. 15.24.47

Hele romanen finner du i Gyldendals skolebibliotek

I arbeidet med tekster kan det også, ifølge forfatterne, være nyttig å se til temaene Tekst og sammenheng, Tekst og tolkning og Oppslag i boka Kontekst Basis eller det digitale Kontekst Fagrom. Her vil du også finne forslag til tekster etter hvert kurs. En eller flere av oppgavene til tekstene passer da til noe av det kurset tar opp.

 

Bla i Kontekst Tekster 5 her:

Bøker fra Kontekst:

Kontekst Basis

Kontekst Basis strukturerer norskfaget for hele treårsløpet og inneholder fagstoff, tekster, tips, oppgaver og større oppdrag. Felles fagstoff for hele ungdomstrinnet bidrar til fleksibilitet, god oversikt og sammenhenger i faget, samtidig som det gjør repetisjon enklere.

Gratis ressurser som supplerer boka finner du i Kontekst Bokstøtte i Skolestudio.

Les mer

Kontekst Lærerens bok

Lærerens bok inneholder mange undervisningstips og innfallsvinkler til hvert kapittel og kurs. Kompetansemål, kjerneelementer, dybdelæring og tverrfaglighet er knyttet til hvert kapittel. I tillegg fins alternative forslag til årsplaner for hele treårsløpet.

Gratis ressurser som supplerer boka finner du i Kontekst Bokstøtte i Skolestudio.

Les mer

Kontekst Tekster 5

Kontekst Tekster 5 er en ny tekstsamling til inspirasjon og utforsking med størst vekt på samtidstekster. Kontekst Tekster 5 er en fellesutgave for både bokmåls- og nynorskelever, og til hver tekst følger oppgaver og korte forfatterportrett som er skrevet på samme målform som hovedteksten.

Les mer

Kontekst Nynorsk – språk og tekst

Kontekst Nynorsk – språk og tekst er i hovedsak beregnet for elever med nynorsk som sidemål, men kan med fordel også brukes av elever som har nynorsk som hovedmål, og som har behov for å arbeide med språk og korte tekster. 

Les mer

 

Digitale læremidler fra Kontekst:

Kontekst Fagrom

Kontekst Fagrom i Skolestudio tar utgangspunkt i boka Kontekst Basis og dekker alle kompetansemål i læreplanen. Fagrommet består av et stort utvalg ressurser som bidrar til å aktualisere norskfaget for elevene, og som tilbyr dem en mer aktiv rolle i undervisningen.

Les mer

Kontekst Tekster

Kontekst Tekster i Skolestudio er en digital versjon av Kontekst Tekster 5,  transformert og tilpasset det digitale formatet.

Les mer

Kontekst Ferdigheter

Dette er et øverom som blant annet har grammatikkoppgaver og mange andre typer språkoppgaver innenfor ferdighetene muntlig, skriftlig, lesing og språk.

Les mer

 

 

Læreverk Mockup Kontekst

Relaterte artikler

Kontekst i ny utgave

Kontekst i ny utgave

Ny utgave av Kontekst tar vare på det beste fra tidligere utgaver, samtidig som det tilføres mye nytt i tråd med...