En forførende fortelling

Svenske Sara Paborn (f.1972) tok utgangspunkt i sin egen skilsmisse da hun skrev sin nye roman Tistelhonning.

Internasjonalt gjennombrudd

Tistelhonning er så langt solgt til 10 land, og Sara Paborn står foran sitt internasjonale gjennombrudd. Boken ble nominert til Årets bok i Sverige i 2020, og har begeistret lesere så vel som anmeldere med sin forførende fortelling om livsvalg og lengsler, tap og nyvunnen kjærlighet.

Sara Paborn forteller åpent om at denne historien delvis tar utgangspunkt i hennes egen skilsmisse for noen år siden. Hva skjer når man forlater én partner for en annen – og det nye forholdet ikke kan innfri forventningene?
- Da tenkte jeg mye på hva en eldre og klokere kvinne ville sagt om situasjonen, forteller Sara. – Og slik fant jeg på romanskikkelsen Veronica.

I Tistelhonning møter vi Ebba Lindqvist, en forhenværende suksessfull samlivscoach, bestselgende forfatter og populær talkshowvert. Men da hun gjennomgår en offentlig skilsmisse, er det ingen som vil ha rådene hennes lengre. Desperat etter penger går hun i gang med en reportasje om lykken bak langvarige ekteskap. Hun reiser ut av byen for å intervjue Veronica Mörk, en eldre kvinne som tilsynelatende har vært lykkelig gift i over 60 år. Møtet med Veronica går ikke helt som planlagt, for samtalen åpner døren til et bortgjemt minne, til sommeren 1955 og den eldre kvinnens første og største kjærlighet.

Ukeblader, gammel kjærlighet og tante på pensjonat

Idéen til romanen kom da Sara Paborn leste et leserinnlegg i et ukeblad, fra en eldre kvinne som fortalte at hun hadde begynt å drømme om sin ungdomskjæreste. Boken skildrer kjærlighet i ulike stadier og i to tider; 1955 og 2019. For 50-tallsscenene brukte Sara månedsvis på å lese ukeblader, herremagasiner, romaner og poesi fra den tiden – og ikke minst lytte oppmerksomt til sin grandtantes historier fra svunne tiders pensjonatliv.

- Faster Alma ble 105 år, og hun reiste mye rundt på pensjonater i Sverige de siste tretti årene av sitt liv. Anekdotene hennes er vevd inn i beretningen som bader i et solgult lys fra sommeren 1955, forteller Sara.

Sliding Doors

Tistelhonning handler om valg – en «Sliding Doors»-historie. Hva ville skjedd om den døren ikke hadde lukket seg, om jeg gikk en annen vei, valgte noe annet?

Veronica valgte å ikke følge sin ungdoms forelskelse, men drømmene om ham har hun igjen i sitt livs høst. Ebba gjorde det Veronica ikke våget – hun fulgte lidenskapen. Begge livsvalg har hatt sin pris.

 

Les mer om Tistelhonning her!

 

Sitater fra anmeldere:
«Kjære gud, gi meg en tidsmaskin og send meg til Sara Paborns 1955. Tanken om å reise til et kurssted og innlosjere seg på et badehotell på helpensjon er uimotståelig.» Dagens Nyheter

«Her er det en særegen form for magi som dufter både av gamle svenske pilsnerfilmer og 50-tallslyrikk. En roman som vekker såpass eiendommelige assosiasjoner, skal man ta vare på og respektere.» Göteborgs-Posten

«Den typen velskrevet bladvender av anglosaksisk snitt som sier noe vesentlig om det å være menneske, og også om det forsonende og fryktelige i tidens gang.» Svenska Dagbladet

Sara Paborn

Sara Paborn er født i 1972 i Sölvesborg i Sverige. Hun arbeidet som tekstforfatter i reklamebransjen før hun debuterte med Släktfeber i 2009. Hun har utgitt seks romaner og to diktsamlinger i tillegg til lydserien om Enkene i Österlen.

Bøker av Sara Paborn tilgjengelig på norsk (oversatt av Bodil Engen):

Blybryllup (2018) – innbundet, pocket, lydbok

Enkene i Österlen – slippes som nedlastbar lydbok 2.11.2020

Tistelhonning – slippes som innbundet bok og lydbok 30.4.2020

Sara Paborn

Relaterte artikler

En bestselgende krimduo

En bestselgende krimduo

Cilla og Rolf Börjlind tilhører Sveriges mest erfarne manusforfattere. De står blant annet bak de kritikerroste...
Rørende om flyktningkrisen

Rørende om flyktningkrisen

«Birøkteren fra Aleppo» er en Sunday Times bestselger, og en av vårens vakreste bøker. Den er solgt til over 20 land...