Fem krimbøker du må lese i sommer

Ferien nærmer seg, og det er på tide å planlegge sommerens lesestoff. Hva er vel bedre enn å bli oppslukt av et krimmysterium? La deg underholde av disse spennende, grøssende krimbøkene!

Rotvelte

Tove Alsterdal

Kåret til årets beste svenske krim i 2020 av Svenska Deckarakademin.

Olof var bare fjorten år da han tilsto drapet på tenåringsjenta Lina Stavred. Så forlot han bygda. 

En lys sommernatt tjuetre år senere svinger han av motorveien på impuls og kjører landeveien som fører til barndomshjemmet. I dusjen finner han faren sin død, drept med en jaktkniv. 

Politietterforsker Eira Sjödin har akkurat kommet tilbake til sin barndoms trakter for å ta vare på sin gamle mor. Under etterforskningen av drapet på Olofs far husker hun mer og mer fra sin egen barndom. 

Eira var ni år da Lina ble drept. Olof var gutten i marerittene hennes.

Oversetter: Rune R. Moen

LES MER

Rotvelte

Uvigslet jord

Agnes Matre

Det gjemmer seg langt mer enn kravlende insekter og mark under svart jord.

Under hagearbeid på Vavollen i Øystese blir levningene av en tenåring funnet i jorden, en ung gutt som aldri er blitt meldt savnet. Etterforskningen av drapet avdekker lag på lag av skyld, skam og unnfallenhet, og truer med å avsløre hemmeligheter som kan få voldsomme konsekvenser for mange i den lille bygda. 

Lensmann Bengt Alvsaker må grave dypt i bygdas ugjerninger og utbredte fordommer for å finne ut av sannheten om hva som skjedde, den gang for tretti år siden.

«Agnes Lovise Matre gjør det igjen, leverer en spenningsmettet roman fra et landskap hun kjenner og med troverdige karakterer vi stadig blir bedre kjent med samtidig som uhyggen dominerer. (…) Hun fanger leseren fra første side.»Mette Bleken, Hardanger Folkeblad

terningkast5_logo_logo«Velskrevet om homohat i Hardanger. […] … brikkene faller på plass i dette velkomponerte puslespillet.»Truls Horvei, Haugesunds avis

 

LES MER

Uvigslet Jord (3)

Alle lyver

Camilla Grebe

En familie i fritt fall.

Maria er heldig, og hun vet det. Hun trives i jobben som lærer, hun elsker sønnen sin, sin nye mann Samir og – som oftest – bonusdatteren Yasmin. Men når Yasmin sporløst forsvinner en desembernatt og Samir blir anklaget for å ha drept sin egen datter, raser Marias tilværelse sammen. 

Ingen kan vel drepe sitt eget barn? I alle fall ikke mannen hun elsker og kjenner så godt?

Alle lyver handler om den fine linjen mellom løgn og sannhet som vi stadig balanserer på. En besettende kriminalroman og en skildring av en familie i fritt fall.

«Camilla Grebe følger sine krim-plott helt til mål.» Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

Oversetter: Elisabeth Bjørnson

LES MER

Alle Lyver

Mannen uten hjerte

Camilla Grebe og Åsa Träff

Få med deg serien om psykolog Siri Bergman!

Lukas forsvinner et par dager før han er ferdig med videregående. Tre uker senere blir han funnet bevisstløs med store skader. Ingen vet hva som har hendt ham. Ikke engang han selv. Han husker ingenting. Det eneste han og alle andre vet, er at ytterligere to personer er forsvunnet på samme måte, men Lukas er den eneste som er kommet tilbake. 

Ti år senere vender Lukas tilbake til foreldrenes hus i hjembygda plaget av uvissheten om hvem som en gang ødela livet hans. På den andre siden av gaten bor en far som aldri fikk vite hva som skjedde med datteren Fanny. Han tror at Lukas har svaret. 

Samtidig flytter Anna og David inn i den gamle prestegården. Her skal de begynne sitt nye liv. Men huset vekker en sterk uro i Anna. Når hun senere finner et jernkors gravd ned i hagen, forstår hun at noen vil dem vondt. Veldig vondt. Anna prøver vettskremt å redde både seg selv og David, men er det allerede for sent?

Oversetter: Inge Ulrik GundersenEn varm sommerdag finner Miguel Alemany samboeren sin, antikvitetshandleren og medieprofilen Jussi Ståhl, brutalt myrdet i hjemmet sitt. Jussi er skutt til døde, og deretter er hjertet skåret ut og plassert på en antikk sølvskål. Samtidig begynner psykolog Siri Bergman å arbeide i politiets gjerningsmannprofilgruppe. Hun havner midt i utredningen av det makabre mordet, som bare blir starten på en rekke brutale mord på menn i Stockholm. Snart viser det seg at ofrenes fellesnevner er deres seksuelle legning.

Oversetter: Inge Ulrik Gundersen

LES MER

9788205547582 300Dpi

Vargtimen

Geir Tangen

«Bekmørk krim … Svært spennende!» Ingvar Ambjørnsen, VG

En fjorten år gammel jente blir funnet hengt i skogen. Snart blir det klart at hun har deltatt i et nettspill som er i ferd med å spre seg blant ungdommer i byen. Et spill der den endelige utfordringen er å ta sitt eget liv.
  
Som fersk etterforskningsleder står politioverbetjent Gabriel Fjell overfor et skremmende scenario. Han må finne den som står bak spillet, og enda viktigere: hindre flere ungdommer i å avslutte sitt eget liv. Men hvordan kan han stanse en gjerningsperson som ikke finnes?
   
Og hvordan stoppe et ungt menneske som ønsker å skade seg selv?

Terningkast6_logo«… med respekt og et blødende hjerte for ungdommer som sliter psykisk.»
Bokbloggen Bjørnebok

Terningkast6_logo«Til tross for høye forventninger, sitter jeg tilbake og er himmelstormende begeistret. Vargtimen er den beste krimmen jeg har lest på lenge!»
Bokbloggen Tine Sundal

 

LES MER

9788205558175 300Dpi

Relaterte artikler

Lesetips til ferien?

Lesetips til ferien?

Sommeren er den perfekte tiden for gode bøker. Her er fire kritikerfavoritter som garanterer en oppslukende...
Slik blir barna superlesere

Slik blir barna superlesere

Sommerferien er her, og lange, late dager ligger foran oss. Hvordan kan du som forelder få barna til å opprettholde...