Fem turklassikere du bør gå i sommer!

Tursøstrene Hege og Stine har samlet Norges aller mest klassiske turer i én bok: Norges beste turklassikere. Her deler de fem tips til spektakulære turer du kan ta i sommer!

Tekst og foto: Stine og Hege Schultz Heireng

Slogen – et berømt spir i Sunnmørsalpene

Slogen er ett av Sunnmøres mest berømte fjell. Toppen er lett gjenkjennbar på avstand, der den troner innerst i Norangsfjorden, som er en fjordarm av Hjørundfjorden. Det går flere stier til toppen, men den mest brukte er Slogråsa om starter fra Øye. Kanskje du samtidig skal legge inn en overnatting på det ærverdige Hotel Union Øye? Stigningen er jevn, og toppområdet er litt luftig, men utsikten er ubetalelig og vil gi deg minner for livet.

Turklassikere Slogen

Utladalen – fager og blomsterrik dal i Jotunheimen

Vandrer du hele veien fra Sognefjellshytta til Hjelle får du en sommerferie du sent vil glemme. Det første partiet går i goldt og mektig høyfjellslandskap med utsikt mot flere av Jotunheimens mest spektakulære 2000-meterstopper. Deretter daler landskapet nedover mot Skogadalsbøen, som er en av Norges mest sjarmerende turisthytter. Herfra vandrer du i fagert landskap mens elva Utla fosser nede i dalbunnen. Husk å få med deg Vettisfossen, som er Norges høyeste uregulerte fossefall. Et godt tips er også å nyte en vaffel på tunet utenfor Vetti Gard. Et eventyr fra start til slutt.

Norges Beste Turklassikere Bilde Til Artikkel Utladalen
Turklassikere Hege Schultz Heireng
"Naturlandskapet som slår mot deg i Aurlandsdalen er så vilt at det bør oppleves i løpet av livet."
Hege Schultz Heireng

Aurlandsdalen – fossefall og fjellkløfter i Skarvheimen

Naturlandskapet som slår mot deg i Aurlandsdalen er så vilt på det bør oppleves i løpet av livet. Turen er vakker hele veien fra Finse til Vassbygdi, menn det er særlig mellom Østerbø og Vassbygdi som er dramatisk. Hennes vandrer du forby brusende fosser, innunder overhengende fjellvegger og dypt ned i mektige juv. Kontrastene er sterke, fra søte markjordbær og rosa geitrams som vokser nede i de fagre dalbunnene, til de vertikale granittveggene som troner høyt og rosa geitrams som vokser i de fagre dalbunnene, til de vertikale granittveggene som troner høyt og rundt tett deg. Forberedt deg på en lang dagstur full av naturinntrykk. Det er gode parkeringsmuligheter både ved Østerbø og Vassbygdi. 

Norges Beste Turklassikere Bilde Til Artikkel Aurlandsdalen

Knutshøe – spennende fjellrygg i Jotunheimen

Et steinkast fra den berømte turen over Besseggen, ligger en skarp og spennende fjellrygg med toppen Knutshøe (1517 moh.) som høyeste punkt. Her kan du småklyve i spennende omgivelser samtidig som du kan betrakte panoramaet over Øst-Jotunheimen fremfor deg, og det glitrende og grønne brevannet Gjende nedenfor deg. Det er tydelig sti over hele ryggen og på tilbakeveien følger du gjennom lune Leirungsdalen. Her følger du den stille og sakteflytende elva Leirungsåe før du vender tilbake mot foten av fjellet og turens startpunkt.

Turklassikere Knutshoe

H.M. Dronning Sonjas Panoramatur i Hardanger

Langs en av verdens vakreste fjordarmer tar Panoramaturen deg med på en sti som kombinerer klassisk viddelandskap med vill vestlandsnatur. Her møter du intens epleblomstring i vannkanten, brusende fosser i fjellsidene og kritthvite isbreer mot himmelen. Fra fjordbygda Kinsarvik følger du godt merket sti oppover fjellsiden. Jo høyere du kommer, jo større blir utsikten. Turen følger langs fjellkammen sørover og du passerer stadig nye utsiktspunkt som tar pusten fra deg. Etter en vakker tur gjennom spennende landskap, avslutter du med en bratt nedstigning forbi de vakreste fossefall, vårgrønn løvskog og til de endeløse rekkene av frukttrær ved Lofthus.

Turklassikere H.M. Dronning Sonjas Panoramasti

Sjekk ut disse turbøkene: