Fire nordiske stjerneforfattere du må lese nå

Neste uke arrangeres Norsk Litteraturfestival i Lillehammer, og programmet er stjernespekket. I den anledning kan du finne disse fire forfatterne på scenen, digitalt eller best av alt - i bokhandelen. Her er fire nordiske forfattere du bør lese nå!

Til vanvidd, til døden

Kirsten Thorup

Ny roman far vinneren av Nordisk Råds litteraturpris 2017.

Høsten 1942 reiser den danske krigsenken Harriet med et overfylt tog gjennom Tyskland. Hun har etterlatt de to sønnene sine på et barnehjem, mens hun selv begir seg mot München. Mannen, Gerhard, som kjempet på tyskernes side, er blitt skutt ved Østfronten. Knust av sorg har hun takket ja til et rekreasjonsopphold hos Gerhards offiserskollega og hans danske kone, Gudrun, som tilhører den nazistiske overklassen. Harriet vil for enhver pris være lojal mot sin avdøde mann, likevel insisterer hun på å forholde seg nøytral til krigshandlingene. Men langsomt begynner hun å se forbi nazismens polerte overflate, der krigens grusomheter siver inn gjennom sprekkene.

Til vanvidd, til døden er en sterk historisk roman om kjærlighet og krigens galskap.

Kirsten Thorup er en av Danmarks mest betydningsfulle forfattere, og ble tildelt Nordisk råds litteraturpris i 2017.

Terningkast6_logo«Sjelden har jeg lest en krigsroman som har gjort større inntrykk.»
Inger Bentzrud, Dagbladet

terningkast5_logo_logo«Massiv og annerledes rapport om tysk dagligliv anno 1942.»
Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad

«Dronningen i nordisk samtidslitteratur skriver mesterlig om krigen.»
Astrid Fosvold, Vårt Land

«Jeg nøler ikke med å kalle romanen den største litterære begivenheten i denne koronatiden. Ja, faktisk er det spesielt å lese romanen i en annen – helt uten sammenligning for øvrig – unntakstilstand.» Peter Nielsen, Klassekampen

«I likhet med et par–tre av sine danske generasjonsfeller, har hun et nærmest Thomas Mann-aktig grep om hva som utspiller seg når den lille og den store historien knekker over et brytningspunkt.» Bernhard Ellefsen, Morgenbladet

«Kirsten Thorup viser oss nazismen som et enormt samfunnsomfattende skuespill, der alle må framføre sin rolle med glød og overbevisning, godt nok til at du ikke blir utdefinert som folkefiende.» Ola Hegdal, NRK

Oversetter: Bente Klinge

LES MER

Til vanvidd, til døden

Blomsterdalen

Niviaq Korneliussen

Nominert til Nordisk råds litteraturpris 2021

Hva heter jeg? Jeg har ikke noe navn, jeg er bare et tall.

Hun opplevde det første selvmordet da hun var bare tretten år gammel. Selv vil hun begraves mellom de høye fjellene i den østgrønlandske byen Tasiilaq, hvor de navnløse gravene på kirkegården i Blomsterdalen er dekket med blå, røde og rosa plastblomster som stille skrik i den hvite snøen. Hun har en kjæreste hun elsker, en omsorgsfull familie, og hun er nettopp kommet inn på universitetet i Århus. Verden ligger åpen for hennes føtter, men ingenting føles riktig. Den lukker seg stadig tettere rundt henne, og en nedtelling begynner.

Blomsterdalen er en hardtslående og fandenivoldsk, men også gripende og poetisk roman om tilhørighet, kjærlighet, vennskap og sorg – og om å leve i et samfunn hvor ingen snakker om de døde.

Terningkast6_logo«Kraftfullt om kjærlighet og selvmord.»
Stein Roll, Adresseavisen

«Årets nordiske gjennombrudd. Med utgangspunkt i dyster selvmordsstatistikk har grønlandske Niviaq Korneliussen skrevet en varm og usedvanlig rik roman som går rett til kjernen av vestlige debatter om identitet og marginalisering.»
Ane Farsethås, Morgenbladet

«Suveren roman forener selvmord blant Grønlands unge og den globale klimatrusselen. Niviaq Korneliussen er en sterk kandidat til Nordisk råds litteraturpris.» Astrid Fosvold, Vårt Land

«Plottet er tragisk, men romanen likevel vital, bittersøt og underholdende på sitt vis. Korneliussen kan like gjerne skrive storslagne naturskildringer som ungdommelig sjargong. Hun utstyrer sin hovedperson med frekkhetens nådegave og får leseren til å le på upassende steder. Den norske oversettelsen av Kyrre Andreassen er like stilsikker som den danske originalen.»
Ingunn Økland, Aftenposten

Oversetter: Kyrre Andreassen

LES MER

9788205548091 300Dpi

Kongenes land

Pajtim Statovci

En av Finlands sterkeste forfatterstemmer! Nominert til Nordisk råds litteraturpris 2021

April, 1995. Arsim er tjueto år gammel, nygift og student ved universitetet i Pristina i Kosovo. Som Albaner i en krevende tid holder han en lav profil for å kunne fullføre graden sin. En dag møter han en ung, serbisk mann ved navn Miloš. Før dagen er omme, har alt endret seg. Og før to uker er gått, skjer det to avgjørende ting i Arsims ekteskap: Han får vite at han skal blir far, og han begynner å leve et liv i hemmelighet.

Arsim og Miloš’ flammende, men usannsynlige affære blir brått avbrutt av at krigen bryter ut. Arsim flykter ut av landet med familien, mens livet til Miloš tar en mørk vending, beskrevet gjennom kaotiske dagboknotater. Noen år senere blir Arsim deportert tilbake til Pristina etter å ha sonet en periode i fengsel. Alene og uten håp, i en ugjenkjennelig verden, begynner han å sette spørsmålstegn ved fortiden. Hva skjedde egentlig med ham, med dem? Hvor mye må du tåle, og hva er du i stand til å tilgi?

Pajtim Statovcis Kongenes land er en fortelling om begjær, ødeleggelse, intimitet og krigens mange sider, fortalt i strålende prosa og med et tiltalende blikk. Og over historien om Arsim og Miloš hviler myten om Bolla, en demonisk slange som slippes fri én gang i året for å ødelegge alt som kommer i dens vei.

Vinneren av Finlandiaprisen 2019, Finlands gjeveste litteraturpris.

«Kongenes land bygger videre på Pajtim Statovcis karriere av internasjonalt kaliber.» Helsingin Sanomat

«Slående, intens og melankolsk.» Turun Sanomat

«Pajtim Statovcis tredje roman er enda mer fortreffelig enn de foregående. Leseren behøver ikke å bekymre seg over en eneste dårlig setning, for her finnes ingen.» Kainuun Sanomat

«Det beste skjønnlitterære finske verket som er skrevet på årevis.» Demokraatti

«Statovcis litterære evner er vidunderlige.» New York Times Book Review

LANSERES 28. MAI

Oversetter: Turid Farbregd.

LES MER

9788205538085 300Dpi

Etter sola

Jonas Eika

Vinneren av Nordisk Råds litteraturpris 2019

I 2019 mottok den danske forfatteren Jonas Eika den prestisjefylte Nordisk råds litteraturpris, som den yngste vinneren gjennom tidene.

Etter sola består av fem noveller som beveger seg mellom science-fiction og poetisk realisme. Det er en svimlende, forførende og leken lesning som beveger seg i grenselandet mellom virkelighet og fantasi.  Novellenes hovedpersoner befinner seg i København, Mexico, Nevada, de lever i en poetisk-dystopisk forestilling av vestlig kapitalisme, der de spekulerer i penger, kropp eller tro, men felles for dem alle er lengselen etter samhørighet.

Jonas Eika beveger seg i landskapet til litterære stilister som Roberto Bolaño, William S. Burroughs og Mariana Enriquez. Han representerer samtidig en ny generasjon av forfattere, eksperimentelle i formen, kompromissløse i sitt politiske innhold.

«Merk deg like godt namnet med ein gong: Jonas Eika.» Marta Norheim, NRK 

«Etter solen skapte bilder i hjernen min som det er umulig å bli kvitt (…) Eika forstår ubehaget han utsetter privilegerte lesere for når han bader problematiske samfunnsstrukturer i sterkt sollys.» Tora Sanden Døskeland, Klassekampen 

«Et dristig og godt valg. Nordisk råd har ofte gått til veteraner og tilbakeskuende romaner. Jonas Eika er uforutsigbar i så vel sin estetikk som samfunnsanalyse.» Ingunn Økland, Aftenposten 

Oversetter: Kyrre Andreassen

LES MER

Etter sola

Relaterte artikler

En forførende fortelling

En forførende fortelling

Svenske Sara Paborn (f.1972) tok utgangspunkt i sin egen skilsmisse da hun skrev sin nye roman Tistelhonning.
En bestselgende krimduo

En bestselgende krimduo

Cilla og Rolf Börjlind tilhører Sveriges mest erfarne manusforfattere. De står blant annet bak de kritikerroste...
Rørende om flyktningkrisen

Rørende om flyktningkrisen

«Birøkteren fra Aleppo» er en Sunday Times bestselger, og en av vårens vakreste bøker. Den er solgt til over 20 land...
Å finne sin egen greie

Å finne sin egen greie

Denne uken lanseres boken «Girlskate» av Eldrid Johansen og Steffen R. M. Sørum. Boken handler om vennskap og å...