Flukten med Norges gull

Den utrolige historien om gulltransporten gjennom Norge i 1940.

9. april. Tyske soldater marsjerer oppover Karl Johan. Noen steinkast unna, ved Norges Bank, har den siste av 26 lastebiler med gull akkurat kjørt. Bankens gullbeholdning er livsviktig for landets handlefrihet i kampen mot nazistene.

Følgende er et utdrag fra boken Flukten med Norges gull.

Mye gikk galt da tyskerne angrep. Men beredskapen rundt Norges gullbeholdning sviktet ikke. I Flukten med Norges gull går Asbjørn Jaklin tett på historiens handlekraftige personer: Ansatte i Norges Bank. 30 menige soldater, blant dem dikteren Nordahl Grieg. Politikere som Einar Gerhardsen, Oscar Torp – og Fredrik Haslund, gulltransportens modige leder. Og ikke minst hverdagshelter fra hele landet som bidro til at gulltransporten lyktes. Mot alle odds. Og med livet som innsats.

Asbjørn Jaklin Foto

Utdrag fra boka: Med revolver i bil nr. 9

 

Oslo, tirsdag 9. april 1940

Natta hadde vært urolig. Flyalarmen ulte flere ganger, og til slutt sto han tidlig opp. Merkelig nok kom avisa som vanlig om morgenen, men den var ikke til å bli klok av. Det sto kun noen små notiser om fiendtlige fly over Oslofjorden og om tyske krigsskip som hadde vært i kamp med norske festninger.

Osv osv osv ...