Fra bagasjerommet til bestselgerlisten

Norgesaktuelle Emelie Schepp selvpubliserte sin første roman. Nå er den svenske krimforfatteren en favoritt verden over.

Tekst: Camilla Christensen
Foto: Thron Ullberg / Nordin Agency

Som perler på en snor har Emelie Schepp siden 2013 levert krimromaner med statsadvokat Jana Berzelius som hovedkarakter. Bøkene har blitt bestselgere og gitt Schepp den gjeve rollen som en av Sveriges mest anerkjente krimforfattere. Nå er hun aktuell med den sjette boken i serien om Jana Berzelius, Ni liv. Men selv om hun siden sin første roman har solgt historien om den gåtefulle statsadvokaten i mer enn 2,5 millioner eksemplarer verden over, så var det langt ifra tilfeldighetene som gjorde Schepp til en bestselgende krimforfatter. Forfatterens karriere viser betydningen av støttende ord, knallhard jobbing og tro på seg selv.

Selvlært suksessoppskrift

Emelie Schepp vokste opp i den svenske byen Motala, med en mor som leste mye, og som hun gjerne lånte bøker av. Gjennom oppveksten var hun fascinert av fortellingen om Nancy Drew, og hun så mye på film. «Du kommer til å skrive noe stort en dag», sa svensklæreren hennes allerede da hun bare var 6–7 år gammel.

Karrieren til Schepp startet imidlertid ikke som forfatter, men innen reklame, markedsføring og eventer. Markedsføringsjobben hadde hun i ti år og trivdes godt med det. Her fikk hun bruke kreativiteten sin med kundene og pennen til ulike informasjonstekster og reportasjer. Etter ti år i jobben var hun likevel klar for å ta neste karrieresteg.

– Jeg følte at tiden var inne for at jeg skulle bevege meg mer mot skrivingen. Det er noe jeg alltid har likt, og jeg ønsket å bruke fantasien min til mer enn hva jeg hadde gjort tidligere.

Men hva ville hun skrive? Det visste ikke Schepp selv heller før hun tok pennen fatt.

– Da jeg startet, visste jeg ikke at det var en bok jeg ville ende opp med å skrive. Det hele begynte med at jeg i 2012 deltok på et todagers kurs for å lære å skrive filmmanus. Dette kurset introduserte meg for hvordan jeg kunne skrive dialoger, beskrive karakter og utvikle karakterene gjennom historien, forteller Schepp, og fortsetter:

– Da jeg hadde fullført kurset, var jeg veldig inspirert, så jeg bestemte meg for å skrive to filmmanus. Disse sendte jeg til ulike produksjonsselskaper. Så var det bare å vente på at de skulle ringe.

Men noen telefon ble det ikke, og etter at hun leste en artikkel hvor en kjent produsent uttalte seg om hvor vanskelig det var å få produsert filmer i Sverige, bestemte Schepp seg heller for å skrive en bok. Det lille hun visste om å skrive bøker var selvlært, men det skremte henne ikke fra å finne frem pennen og starte på det som skulle bli hennes første roman, Merket for livet.

Boksalg fra bagasjerommet

Mens hun skrev romanen, jobbet hun fortsatt fulltid i markedsføringsjobben. Kveldene og helgene ble derfor flittig brukt til å skrive. Den dagen manuset var ferdig, sendte hun det inn til flere store forlag i Sverige. Så var det igjen bare å vente.

– Jeg sendte manuset til alle forlagene som er gode på krim, krysset fingrene og ventet på at de skulle ringe. Etter to uker kom det et brev fra et av de største forlagene. Kort oppsummert stod det «Takk, men nei takk».

– Dette var så klart skuffende, men jeg visste at det er vanskelig å få en bok utgitt. Da tenkte jeg: Hva om alle forlagene sier takk, men nei takk?

Etter å ha gjort research fant Schepp ut at det i Sverige tok rundt tre måneder fra et manus var sendt inn til det kom svar fra forlagene. Da tre måneder var gått, bestemte hun seg derfor å ringe opp de forlagene hun hadde sendt manuset til.

– Jeg var veldig nervøs da jeg tok opp telefonen for å ringe forlagene som hadde fått manuset mitt, men svaret jeg fikk fra dem, var bare at de ikke hadde hatt tid til å lese det. Så jeg fortsatte å vente. Jeg ventet og ventet, men samtidig begynte jeg å se på muligheten for å gi ut boken selv.

Schepp2 Thron Ullberg

Da Schepp et halvt år senere ringte tilbake til forlagene, som enda ikke hadde hatt tid til å lese manuset hennes, bestemte hun seg for at dette var noe hun fikk gjøre på egen hånd. Hun ba dem blåse i det og kaste manuset, og så gikk hun inn for å satse selv.

– Fra jobben innen reklame og markedsføring visste jeg hvordan jeg kunne drive et selskap, men jeg kunne ingenting om bokbransjen. Likevel var jeg sikker på at jeg skulle selge boken min.

For å få flest mulig lesere valgte hun utgi boken i pocket, slik at den skulle bli billigst mulig. Merket for livet ble trykt opp i 5000 eksemplarer, som Schepp pakket ned i bagasjerommet i bilen sin og kjørte ut med. På den tiden bodde hun og mannen i Norrköping, så hun startet salget her, men kjørte så videre ut i Sverige.

– Det var noen dager hvor jeg solgte én bok, og noen dager hvor jeg ikke solgte noen. Sånn er det når man bygger opp noe.

Signering og salg av bøkene måtte også skje i helgene, for hun var fremdeles i full jobb. Men hardt arbeid og god støtte fra familien skulle vise å lønne seg, for etter én måned var de 5000 første eksemplarene solgt. Et halvt år senere kunne hun vise til 40 000 solgte eksemplarer. Dette gjorde Schepp til Sveriges bestselgende selvpubliserte forfatter.

Jana Berzelius til Frankfurt

Med flere titalls tusen solgte eksemplarer fikk også mediene opp interessen for Schepps roman, og ved en tilfeldighet kom Merket for livet i hendene på en agent som så verdien i fortellingen om Jana Berzelius.

– Jeg husker den dagen så godt. Jeg stod på et marked og solgte boken min. Da telefonen ringte, stod jeg under et telt mens det regnet masse ute. Det var en agent som ringte. Hun hadde fått tak i boken min og lurte på om hun kunne ta den med seg til bokmessen i Frankfurt.

– Det lot jeg henne selvfølgelig gjøre, og på denne bokmessen ble Merket for livet solgt til ti land. Da våknet også forlagene i Sverige. Før boken ble tatt med til Frankfurt, var det jeg som måtte overbevise alle om å kjøpe den, men nå var det selve historien om Jana som holdt. Det viste seg at folk hadde tro på og interesse for fortellingen om Jana Berzelius.

Allerede høsten 2013 fikk Schepp en avtale med forlaget Bonnier i Sverige. Nå valgte hun derfor å si opp markedsføringsjobben og satse på Jana Berzelius på fulltid.

– Da følte jeg virkelig at jeg måtte levere. Jeg visste jo ikke hvor lenge det ville vare, og om det neste jeg skulle skrive, ville være bra nok. Så nå gjaldt det: Jeg måtte skrive bra og virkelig innfri folks forventninger. Det var jo selvfølgelig et stort press, det kjenner man alltid på som forfatter. Den første boken jeg skrev, var det ingen andre enn mannen min som visste om, men nå var det blitt umulig å holde det hemmelig.

De siste årene har vist at Schepp fortsetter å levere strålende, og fortellingen om Jana Berzelius har utviklet seg både stor og suksessfull. Blant høydepunktene fra forfatterkarrieren til nå vil Schepp særlig trekke frem da den første boken ble tatt med til Frankfurt, men også at hun ble kåret til årets beste krimforfatter i Sverige tre år på rad: i 2016, 2017 og 2018. Med dette har krimforfatteren gang på gang fått bekreftet at leserne er begeistret for karakteren Jana Berzelius og pennen til Schepp.

I dag er begeistringen for Jana Berzelius og Schepps forfatterskap stor verden over, blant alle kjønn og aldersgrupper.

Krim til folket

Åtte år har gått siden Schepp selvpubliserte sin første bok, Merket for livet. Med årene har karakteren Jana Berzelius utviklet seg og vist sine mykere sider, men det blir også vanskeligere for henne å holde den mørke bakgrunnen hemmelig.

Etter Merket for livet kom oppfølgeren Hvite spor og deretter Skjult agenda, Pappas gutt og Broder Jakob. Den sjette boken i serien, Ni liv, kommer ut på norsk 12. mars. Alle de seks bøkene kan leses frittstående, men vil gi flere svar om serien leses fra begynnelsen. Den nyeste boken, Ni liv, fortsetter der den forrige boken, Broder Jakob, sluttet.

Ni liv var en utfordring å skrive siden den plukket opp tråden direkte fra Broder Jakob. Boken tar også opp gjengkriminalitet, som i dag dessverre er et veldig aktuelt tema i Sverige. Det debatteres for tiden mye om det, noe som gjorde det ekstra krevende. I boken skriver jeg om en ung gutt, og det var ubehagelig å gjøre research, for virkeligheten er alltid verre. Det at jeg også skal skape underholdning av noe som er virkelig, gjør det vanskelig, man må finne en balansegang.

Schepp kan uansett være godt fornøyd med at tilbakemeldingene boken har fått til nå, har vært veldig gode. Leserne til Schepp legger ikke skjul på hvor begeistret de er for fortellingen om Jana Berzelius – og det er de heller ikke alene om. I 2019 kunne nemlig Schepp avsløre at hun har solgt filmrettighetene til et produksjonsselskap i Hollywood. Nå er det altså bare å glede seg over at vi en dag får se den gåtefulle Jana Berzelius på TV-skjermen.

Schepp Thron Ullberg3

Høyaktuell roman

Sverige viser gang på gang at de er et land som setter pris på god krim – og som har forfattere med en sterk krim-penn. Dette gjør også at forfatterne må innfri skyhøye forventninger.

– Konkurransen i Sverige er stor, men det er et bra miljø blant forfatterne. For å lykkes gjelder det å finne noe som skiller seg ut. Jeg tror Jana Berzelius er populært blant folk fordi hun lokker leserne. De liker nok at hun har en mørk bakgrunn, men at hun selv beveger seg mellom svart og hvitt. Leserne holder seg interessert og lurer i hver bok på om hun kommer til å klare seg. Jeg får også tilbakemeldinger fra leserne mine om at jeg skriver levende.

I Schepps nye roman, Ni liv, spres det en tidlig aprilmorgen en film av en ung mann på YouTube. Mannen er mishandlet og har eksplosiver festet til kroppen. Politiet forstår fort at dette er alvorlig, men de rekker ikke å identifisere stedet hvor han befinner seg, før bomben går av. Det viser seg at mannen er det fjerde medlemmet av det kriminelle nettverket Komados som er drept på kort tid. Kan det være samme gjerningsperson som står bak alle drapene?

Kriminalbetjent Mia Bolander får hjelp av den nye etterforskeren Patrik Wiking til å løse saken. Men de støter på et problem allerede da det viser seg at ingen ønsker å snakke med dem. Jana Berzelius blir med i etterforskningen, men innser fort at saken har direkte koblinger til henne selv. Som statsadvokat har det alltid vært hennes oppgave å finne sannheten. Nå får hun uventet hjelp til å skjule den.

Ni liv av Emelie Schepp kommer ut på norsk 12. mars.


Bøker av Emelie Schepp