Jordan B. Peterson er tilbake

I sin forrige bok, 12 regler for livet, inspirerte psykologiprofessor Jordan B. Peterson millioner av mennesker over hele verden til å skape orden i en kaotisk tilværelse. I denne lenge etterlengtede oppfølgeren, Mer enn bare orden, går Peterson ytterligere et skritt videre, og viser at det er viktig med mer enn bare orden.

 

Hva er hovedforskjellen på «12 regler for livet» og «Mer enn bare orden. 12 nye regler for livet»?

Selv om begge bøkene bygger på forestillingen om at virkelighetens to grunnleggende elementer er kaos og orden, og at mennesket finner mening i å skape størst mulig balanse mellom disse, konsentrerer «12 regler for livet» seg mer om farene ved for mye kaos, mens «Mer enn bare orden» konsentrerer seg mer om farene ved å ha for mye struktur. Dermed kan det sies at «12 regler for livet» argumenterer for fordelene ved et mer konservativt verdenssyn, mens «Mer enn bare orden» argumenterer for fordelene ved et mer liberalt syn.

Du understreker betydning av takknemlighet. Mener du at dette er vanskeligere for personer fra fattigere land eller personer som har en ufordelaktig bakgrunn?

Takknemlighet blir vanskeligere når stresset i livet øker. Det er jo et subjektivt element ved opplevelsen av stress, men både absolutt og relativ knapphet har en tendens til å gjøre livet mer usikkert, forårsake angst og skape større vansker. Dette gjør det vanskeligere å være takknemlighet når omstendighetene forverres, men det kan også være enda mer nødvendig under slike forhold, slik at lidelsen som viderverdighetene skaper ikke forsterkes av en kontraproduktivt psykologisk respons. Dette vil ikke si at folk ikke skal stå opp mot urettferdighet, men det kan skape et slags forsvar mot bitterhet, som jo kan være både kontraproduktivt og nedbrytende.

Du beskriver enkelte helt usedvanlige tilfeller i «Mer enn bare orden». Ved første gjennomlesning kan det virke svært spesifikt for hver enkelt pasient/klient, men du trekker ut felleselementer og allmenne fortellinger i dem. Hjelper det oss som individer å forstå våre egne, unikt vanskelige liv som fortellinger med generelle temaer?

En fortelling er nettopp den formen for kommunikasjon som tillater oss å begynne å oppdage det universelle i det spesielle. Fortellinger som vi syns er minneverdige, viktige og verdt å gjenfortelle, er de som slår an en streng i oss og beskriver en verdifull indre moral.

Både i «12 regler» og «Mer enn bare orden» har jeg forsøkt jeg å gjenfortelle kliniske historier – amalgamet av spesifikke episoder i min kliniske praksis – med nøyaktig slike kjennetegn.

Regel 10 har mange råd til par som sliter. Hva er nøkkelen til å opprettholde et godt parforhold?

Det fins ikke noe viktigere for å bevare et godt forhold enn ærlighet. Andre faktorer som kan være av stor betydning, er å ha mot å vise tillit, og å være villig til å lytte og forhandle.

«Mer enn bare orden» handler om å takle kaoset i livet vårt. Hvilken av de 12 nye reglene har hjulpet deg med å navigere gjennom 2020? Hvilken har vært vanskeligst å etterleve?

Personlig syns jeg regel 12 er vanskeligst å etterleve: Vær takknemlig til tross for lidelsen. Jeg har vært sørgelig fristet til å bli bitter på grunn av smerten og angsten som de alvorlige sykdommene som har rammet familien min og meg selv har påført meg. Og alt dette har bare blitt forsterket av de restriksjonene som den aktuelle viruspandemien har medført seg.

Paradoksalt nok har regel 12 også vært den aller nyttigste, da den konstant minner meg på alt jeg har å være takknemlig for, og slik har hjulpet meg med å unngå den verste fortvilelsen og dypeste, mest smertefulle angsten.

Hvilket råd vil du gi til noen (eller hvilken regel vil du anbefalt dem å lese) som har fått livet sitt endret av koronaviruset og/eller føler stor engstelse og usikkerhet overfor framtiden?

Jeg ville bedt dem om å fokusere på noe i den aktuelle globale situasjonen som ikke er direkte forbundet med noen av reglene verken i «Mer enn bare orden» eller i «12 regler»: Verden kommer til å bli et svært annerledes sted om noen måneder fra nå, etter hvert som de mange nye vaksinene som så raskt og til alt hell er blitt produsert vil slå pandemien tilbake og sørge for en viss gjenopprettelse av normaliteten. Vær tålmodig, da bekymringene som plager deg for tiden slett ikke trenger å vare i mer enn en forholdsvis kort tidsperiode. Iblant er den beste strategien bare å holde ut til det verste er over.

             

Jordan Peterson
"Den mest innflytelsesrike intellektuelle tenkeren i den vestlige verden akkurat nå."
The New York Times

Relaterte artikler

Q&A: Camilla Läckberg

Q&A: Camilla Läckberg

Hevndronningen er tilbake! Etter to bøker om den hevnlystne Faye, var stjerneforfatter Camilla Läckberg langt fra...
Q&A: Brit Bennett

Q&A: Brit Bennett

«Det som forsvinner» fikk nylig terningkast 6 i Dagbladet! Den har ligget på toppen av New York Times...
Q&A: Sara Paborn

Q&A: Sara Paborn

I «Tistelhonning» ville svenske Sara Paborn utforske to kvinners erfaringer og syn på kjærlighet, forelskelse og...
En forførende fortelling

En forførende fortelling

Svenske Sara Paborn (f.1972) tok utgangspunkt i sin egen skilsmisse da hun skrev sin nye roman Tistelhonning.
Mysteriet om unge kvinner

Mysteriet om unge kvinner

Lina Bengtsdotters «Annabelle» ble den mest solgte debuten i Sverige i 2017, og ble tildelt Crimetime Specsavers...
En bestselgende krimduo

En bestselgende krimduo

Cilla og Rolf Börjlind tilhører Sveriges mest erfarne manusforfattere. De står blant annet bak de kritikerroste...
Rørende om flyktningkrisen

Rørende om flyktningkrisen

«Birøkteren fra Aleppo» er en Sunday Times bestselger, og en av vårens vakreste bøker. Den er solgt til over 20 land...