Er du klar for sankesesongen?

Plukk ville vekster og bruk dem i maten!

Er du klar for sankesesongen?

Fra tidlig vår til sen høst vokser det ville planter som kan brukes til mat, langs stier, landeveier og bekker, på fjellet og i fjæra, i skogen, trærne og parken… For Anne Mæhlum er disse vekstene ingredienser til supper, gryter, paier, pestoer, sauser, te, krydder, salater, desserter, bakverk, drikke og kakepynt. Nå er det like før sankesesongen braker løs!

I boken Vilt godt får du tipsene du trenger for å plukke og lage ville grønne gode retter. Les deg opp og vær klar når det spretter og springer der ute.

Du kjenner sikkert til ramsløk, løvetann og brennesle, utmerkede råvarer. Men visste du at ugress nr. 1, den forhatte skvallerkålen er en god råvare? Det er ganske morsomt at dette ugresset som bekymrer de fleste hageeiere, visstnok skal ha en beroligende effekt ved inntak. Jeg har iallfall innsett at det er umulig å bli kvitt skvallerkål, og den eneste måten å nedkjempe dette ugresset på, er med kniv, gaffel, gryte og stekepanne. Fordelen er at skvallerkål ikke er vanskelig å finne, og klipper du den ned, vil du ganske raskt få nye, blanke, friske skudd. Nesten hele Norge er invadert, men det er litt mer glissent i Finnmark. Svært anvendelig i matveien med litt syrlig selleri-, løpstikke- og litt persillesmak. Bruk de unge, blanke skuddene, de som nettopp har foldet seg ut. Eldre blader blir beske på smak. Jeg anbefaler å blande dem i salaten, lage pesto eller å steke dem i rapsolje/smør og krydder som spinat. Skvallerkål passer også godt i supper og gryter, og i kremost og grillsmør. Blomstene kan også spises eller brukes som pynt, de har en mild smak. Til og med jordstengelen er spiselig, det samme gjelder frøene.

Et perfekt skvallerkålskudd. De som nettopp har foldet seg ut og som er lysere og blankere enn resten, er perfekt smaksmessig.

Hvis du ønsker en myk start på ditt nye sankeliv, kan du jo begynne med prikken over i-en: pynten. Lær deg noen vekster som har fine blomster som du kan bruke til kaker og salater, og si farvel til kjøpekakepynt. Og helt til slutt et tips til litt mer krydder i tilværelsen: korsknapp, en liten nydelig plante med flotte blå blomster og en markant lukt og smak som salvie, timian og mynte. God sanketur!

Anne Mæhlum
"Visste du at ugress nr. 1, den forhatte skvallerkålen er en god råvare?"
Anne Mæhlum, forfatter av boken "Vilt godt"

Skvallerkål-curry

Vil du forsøke å lage en suppe med skvallerkål? Her får du oppskriften på en suppe som er gjenganger hjemme hos forfatter Anne Mæhlum.

Se oppskrift på skvallerkål-curry

Skvallerkål Curry

Anne Mæhlum: Vilt godt

24 nyttevekster og 71 oppskrifter

I byens grønne lunger, langs landeveien, ved kysten, på fjellet og dypt i grønne skoger vokser det ville vekster som du kan spise; de er vakre, gratis og økologiske. Gå ut og finn dem, og bruk dem i de herlige oppskriftene i denne boken.  

Les mer om boka

Vilt Godt