Krimbøkene du må lese i sommer

Det er lesetid hele året, men ekstra mye om sommeren, med ferie og lange lyse kvelder. Jeg vil anbefale et knippe krim- og spenningsbøker som kan passe enhver smak, enten du leser eller lytter.

Av Siren Marøy, krimredaktør i Gyldendal

A.J. Finn hadde braksuksess med debutromanen Kvinnen i vinduet. Nå er han tilbake med Slutten på historien. Utrolig spennende, mange tvister underveis, men også en spenningsroman som er full av referanser til klassisk krim.

Jeg kommer til å være død om tre måneder. Kom og skriv historien min.

Slik starter den spesielle invitasjonen fra den berømte krimforfatteren Sebastian Trapp. Nicky Hunter har lenge vært fan av Sebastian, hun er ekspert på krimlitteratur og er den eneste han har brevskrevet med i mange år. Nicky blir invitert til å bo med den dødssyke forfatteren og hans familie i deres flotte hus i San Francisco mens hun skriver biografien hans. Men Trapp sitter på hemmeligheter som en hel verden vil vite sannheten om. For tjue år siden forsvant hans første kone og deres felles sønn sporløst, de ble aldri funnet. Hva skjedde? Brukte den berømte krimforfatteren et av sine egne plot til å kvitte seg med dem?

 

"..."Bestselger" er en thriller på høyt nivå. En spennende page-turner du ikke lett legger fra deg"
Jan Øyvind Helgesen, Nettavisen

Pascal Engman har for alvor slått igjennom i Norge. Med bakgrunn som journalist har han skapt en serie med politietterforsker Vanessa Frank i hovedrollen og forskjellige temaer av «svenske tilstander» i hver bok. Høyrenasjonalister, incels, islamister, korrupsjon og gjengkriminalitet. Bøkene kan leses selvstendig og den som er aktuell nå er Bestselger.

Anmelder Sindre Hovdenakk i VG trillet seks på terningen og kalte den «Vårens beste krimbok så langt!»

Den suksessrike thrillerforfatteren Raymond Salinas blir skutt utenfor sitt hjem i Stockholm, på vei til bokmessen i Göteborg. Vanessa Frank innser tidlig at forfatteren hadde kontakter i flere kriminelle nettverk, både i Sverige og i utlandet. De var kilder i arbeidet med en ny bok. Vanessa aner at motivet kan skjule seg i boken Raymond Salinas var i ferd med å skrive. For å finne svaret må hun følge forfatterens fotspor, som ledet til hans død. Hvor langt er egentlig en forfatter villig til å gå for å skape en bestselger?

Dette er Vanessa Franks mest kompliserte drapssak til nå. Bestselger er en intens spenningsroman om Stockholms gjengkriger, den internasjonale kokainhandelen og den økende forekomsten av korrupsjon i det svenske rettsvesenet.

Forfatterekteparet som skjuler seg bak pseudonymet Lars Kepler, heter Alexandra Coelho Ahndoril og Alexander Ahndoril, De skriver også sammen under navnet Alex Ahndoril og har til nå gitt ut to bøker i det de kaller nøkkelserien. I denne serien utforsker de et av de mest klassiske krimmysterier, nemlig «det lukkede roms mysterium».

Første bok, Jeg kommer til å finne nøkkelen, er nå tilgjengelig i pocketversjon. Her møter vi godseier Per Günter Mott, som våkner morgenen etter familiens generalforsamling og middagsselskap og finner et uhyggelig bilde på telefonen sin. Det viser en blodig mann, bundet fast og med en sekk tredd over hodet. Det ble inntatt store mengder alkohol kvelden før, og Mott har ikke noe minne verken om mannen eller bildet. Han må finne ut hva som har skjedd før politiet kobles på saken. Hva om det er han selv som er gjerningsmannen?

Privatdetektiv Julia Stark tar saken og ber eksmannen Sidney Mendelson om å ta permisjon fra politiet. Hun vet at hun kommer til å trenge hans hjelp, og drømmer samtidig om at de skal finne sammen igjen. De tas imot som gjester på det overdådige familiegodset og begynner å lete etter sannheten. Samtidig omgås de alle familiemedlemmene som hver og en, teoretisk sett, kan være innblandet.

I bok nummer to, Jeg lukker øynene og ber, blir Julia Stark blir kontaktet av den kjente skuespillerinnen Bianca Salo, som er overbevist om at hun blir stalket av sin døde forlovede, Nicolàs. Natten før våknet hun av at han sto i soverommet i ferd med å stjele et par mansjettknapper. Han skal også ha tatt seg inn i garderoben på teateret og tent på kjolen hennes. Men Nicolás ble funnet død på et hotellrom i Helsingfors for tre år siden. Eller var det ikke ham?

Julia Stark og Sidney Mendelson er gode karakterer som på hver sin måte styrker og beriker disse spennende mysteriene. Anbefales for deg som liker klassiske historier a la Agatha Christie.

Katherine Webb er allerede kjent for mange lesere her i Norge. Hun har skrevet en lang rekke historiske romaner. Men hun har også alltid drømt om å skrive krim, og nå er hun aktuell med sin aller første krimroman; Begravd i løgn.

Politietterforsker Matthew Lockyer har gjort en stor feil i tjeneste, og har nå blitt satt til å gå gjennom gamle saker. Han trekkes stadig mot drapet på sin bror, som fortsatt er uløst.

Men en ettermiddag får Matthew en telefon fra fengselet. Det er Hedy Lambert, en kvinne som han fikk dømt til 14 års fengsel for et drap. Hun kan fortelle ham at mannen hun er dømt for å ha drept, har dukket opp i levende live. Det var Matthew som klarte å bevise at Hedy hadde motiv, men i bunn og grunn trodde han aldri at hun var skyldig. Han plages av tanken på at en uskyldig kvinne har sittet inne så lenge, og åpner saken på ny. Men blir han manipulert? Kanskje noen saker bare bør ligge begravet?

Dette er en krimbok for de som liker klassisk britisk krim, enten i bokform eller på tv. Jeg sier som forfatter Ann Cleeves, Begravd i løgn har et genialt plott.

"Et genialt plot"
Krimforfatter Ann Cleeves om "Begravd i løgn"

Noen vil nok huske boken Bak lukkede dører av B.A. Paris. Dette er en «ukjent» bestselger som er perfekt lesing til reising, strand og ferie. Forfatteren har akkurat kommet med to nye bøker i samme sjanger, Gjesten og Fanget.

I Gjesten møter du gjesten fra helvete. Veldig hyggelig med besøk en stund, men hva gjør du når hun aldri drar?

Da Iris og Gabriel kommer hjem fra en ferie som skulle redde forholdet, får de seg litt av et sjokk. Laurie, en av deres nærmeste venner, har flyttet inn i hjemmet deres. Hun sover i deres seng, bruker klærne til Iris og har til og med ommøblert i huset. Laurie har gått fra den utro mannen sin, og Iris og Gabriel vil gjerne være der for henne. Men etter hvert som Laurie blir mer og mer lunefull, begynner mørke hemmeligheter fra fortiden å komme fram i lyset – og stemningen er nær bristepunktet …

Fanget er en klaustrofobisk, nervepirrende spenningsroman.

Før: Amelie har alltid måttet klare seg selv. Helt siden oppveksten i Paris og hun mistet begge foreldrene sine. Som ung kvinne drar hun alene til London og klarer å bygge seg en karriere i et anerkjent magasin for kvinner. Her møter hun også drømmemannen, Ned, som hun gifter seg med. 
Nå: Amelie våkner opp i et bekmørkt rom. Hun vet ikke hvor hun er eller hvorfor hun er børtført. Hvem er kidnapperne, og hva vil de? Og hvorfor føler hun seg tryggere her enn sammen med mannen sin? Hun blir tvunget til å ta innover seg uhyggen hun har kjent på i lang tid …

God lesning og god sommer!

Relaterte artikler