Kom i gang
Her får du en trinn-for-trinn guide for hvordan lærer og elev logger inn og kommer i gang med Multi Smart Øving.
Multi Smart Øving (MSØ) er et digitalt læremiddel for øving på faktakunnskaper, ferdigheter og grunnleggende begrepsforståelse i matematikk. Elevene får et personlig og adaptivt læringsforløp tilpasset hver enkelt.
Adaptiv læring, slik vi bruker begrepet i MSØ, vil si at lærestoffet hele tiden tilpasses den enkelte elevs evner og behov. Ved hjelp av en avansert algoritme vil en elev som viser mestring av et lærestoff få oppgaver fra stadig mer avanserte læringsmål, mens en elev som strever med et lærestoff, vil først og fremst få hjelp til å tette hull i sin kompetanse for så å bygge videre på denne kompetansen. Hver elev jobber derfor alltid med oppgaver som gir best utvikling for nettopp dem.
Etter hvert som elevene jobber vil det danne seg en individuell profil til hver elev. Profilen endres kontinuerlig i tråd med hvordan eleven løser oppgavene, og du har til enhver tid full oversikt over elevens framgang og måloppnåelse. I tillegg kan du se hvilke læringsmål eleven arbeider med, antall riktige og gale svar, og hvor lenge eleven har arbeidet med MSØ.
Innholdet i MSØ er utviklet av Multis forfattere, og læringssyn, læringsmål, oppgavetyper, forklaringer og kapittelstruktur er i samsvar med læreverket Multi. Du styrer selv hvilket delkapittel (fagområde) eleven skal arbeide med. På den måten er det enkelt å legge opp til en variert undervisning der øving på basisferdigheter utgjør én av mange ulike arbeidsformer.
MSØ gir deg mulighet til å følge elevens og klassens læringsprosess fra dag til dag. På lærersiden får du informasjon om elevenes måloppnåelse, tid brukt og lignende. På bakgrunn av denne informasjonen kan du lettere gi individuell oppfølging, sette sammen læringsgrupper basert på elevenes ferdighetsnivå, og tilpasse øvrig undervisning etter klassens nivå. Elever som har full måloppnåelse i et kapittel, kan enten jobbe i tidligere kapitler der de ikke har fått full måloppnåelse, eller jobbe med utfordringer utenfor MSØ.
MSØ gir også noen mer utfordrende oppgaver til elever som har fullført et delkapittel eller kapittel med full måloppnåelse. Vi anbefaler likevel at elever som også viser mestring på de mer utfordrende oppgavene, etter hvert jobber utenfor MSØ, og aller helst med samarbeidsoppgaver for å trene kommunikasjon, argumentasjon og refleksjon. Elever kan eventuelt flyttes til et annet klassetrinn der du vurderer det som relevant.
Som lærer kan du plassere elevene i et valgt delkapittel, men du har ingen mulighet til å bestemme hvilke læringsmål elevene får oppgaver fra. Elevene får oppgaver fra alle læringsmålene som hører til delkapitlet du har valgt.
Elevenes måloppnåelse i MSØ nullstilles hvert skoleår. Dette er for å hindre at MSØ skal tro at elevene har samme måloppnåelse neste gang de møter lærestoffet som de hadde da de avsluttet arbeidet forrige skoleår. Elever som har svært god kompetanse, vil måtte gjøre noen lette oppgaver i starten for å vise MSØ at «Dette kan jeg».
Får du spørsmål fra foresatte?
Her finner du en artikkel du kan sende til hjemmene for å forklare hvordan Multi Smart Øving fungerer og hvordan foresatte bør (eller ikke bør) hjelpe barna med hjemmearbeidet:
Her får du en trinn-for-trinn guide for hvordan lærer og elev logger inn og kommer i gang med Multi Smart Øving.
En komplett brukerveiledning med oversikt over alle funksjoner og nyttige opplæringsfilmer finner du her:
Har du problemer med å finne dine eller læreres Feide-grupper? Dukker de ikke opp i Smart Øving som de skal? Her får du hjelp til å finne og feilsøke Feide-grupper.
Lurer du på noe? Sjekk først om du finner svar på det du lurer på i vår oversikt over vanlige spørsmål. Hvis ikke kan du ta kontakt med support@gyldendal.no