Les et utdrag fra boken Islams hus av Ed Husain.

Kløften mellom islam og Vesten blir stadig større. En tro som er rik på sterke verdier og tradisjoner, med nesten to milliarder troende rundt i verden, oppfattes i Vesten som noe som bør fryktes heller enn forstås. Islams hus gir et innblikk i hjertet og sjelen til muslimer i hele verden. Leseren blir kjent med den muslimske verdens praktfulle fortid, full av intellektuell edelhet og besluttsomhet, men får også innblikk i hvordan denne historien i vår tid blir utnyttet av ekstremister og kommer til uttrykk gjennom terrorisme. Hvordan kan muslimer konfrontere de problemene som ødelegger islam innenfra, og hva kan Vesten gjøre for å bidra i denne saken? 

 

Islams hus gir deg en dypere forståelse av en verdensreligion. Les et utdrag fra boken her.

Islams Hus

 

Jeg har det sjeldne privilegium å være en insider både i Vesten og den muslimske verden. Denne boken drar fordel av det: Det siste tiårets samtaler, refleksjoner og opplevelser gjorde meg i stand til å forstå islams hus bedre fra innsiden. En historie jeg fikk høre i Nigeria, illustrerer dette.

En amerikansk milliardær kom til en stor vestafrikansk landsby. I stedet for å kunngjøre donasjoner fra sin filantropiske organisasjon ville han gjerne se, føle, lukte og evaluere Afrika selv. Det var en fredag morgen. Han parkerte jeepen sin utenfor boligen til den lokale høvdingen, og de satt utenfor den enkle hytta, som fremsto som støvete og knøttliten sammenlignet med den skinnende blanke, svarte bilen.

Mens den afrikanske høvdingen og milliardæren satt og utvekslet høflighetsfraser og drakk kokosvann, fikk amerikaneren øye på noen grupper med barn som bar store, tomme plastflasker av sted i det fjerne.

«Hvor er de barna på vei?» spurte han, forbløffet over det han så. «Burde ikke de være på skolen?»

«De går for å hente vann fra elven til familien sin», svarte høvdingen. «De går hver eneste uke omtrent på denne tiden. En time til elven, og en time tilbake. Skolen begynner når de kommer tilbake om to timer.»

Dette var et heureka-øyeblikk for amerikaneren. Han så et behov, og tenkte som en vestlig forretningsmann: Den unike forretningsideen hans skulle være å bygge vannpumper i denne og andre landsbyer i nærheten. Barna ville få mulighet til å gå på skole, få seg utdanning og utvikle seg. Han holdt tankene sine for seg selv, og da han kom tilbake til New York, ga han den veldedige organisasjonen sin instrukser om å bygge pumper i samarbeid med sentrale myndigheter.

Den veldedige organisasjonen ansatte konsulenter, ingeniører og lokale eksperter for å gjennomføre dette «strategiske initiativet». Som de fortsatte å gjenta på møter, var det strategisk fordi det ville legge til rette for utdanning og velstand – pumpene var et redskap for endring.

Et år senere kom amerikaneren tilbake til den afrikanske landsbyen en ny fredag morgen. Høvdingen ønsket ham velkommen, og det samme gjorde landsbyens eldste. Med oppriktig afrikansk hjertevarme takket de ham for det han hadde bidratt med. Men det var ikke nok. I sjargongen til næringsliv og veldedige organisasjoner fra Vesten var dette et evalueringsbesøk.

Vannpumpene så nye og rene ut. Amerikaneren satte seg og snakket høflig med landsbyboerne. Snart begynte masse barn å komme ut av husene med tomme plastflasker, og milliardæren fulgte med på at de gikk av sted mot pumpene. Men de fortsatte videre. De fortsatte å gå slik de hadde gjort året før – mot elven.

«Men hvorfor?» ville milliardæren vite. «Nå har de jo vann i landsbyen!»

«La oss snakke sammen under fire øyne», sa høvdingen. Han vinket amerikaneren inn i huset sitt, bort fra de andre som var til stede.

«Min venn», sa høvdingen, «du har edle hensikter, men du spurte ikke oss om vi trengte vann i landsbyen. Har du sett de knøttsmå husene våre? Vi har store familier, og mange bor sammen på samme soverom. Vi sender barna bort for å hente vann slik at mann og kone får vært alene en stund for å pleie ekteskapet sitt!»

Selv fra sitt sete på første rad overså den amerikanske milliardæren innsidekunnskapen, nyansene og realitetene ved livet i Vest-Afrika, og det falt ikke høvdingen inn å si det høyt. På omtrent samme måte forstår ikke Vesten i dag islam og kjenner ikke muslimer slik de egentlig er.

 

Dette var et utdrag fra boken Islams hus. Les mer om boken her