Møt forfatterparet Cilla og Rolf Björjlind

Ekteparet Cilla og Rolf Börjlind er aktuelle med Koldbrann, den femte boken om om Olivia Rönning og Tom Stilton. De er blant Sveriges mest erfarne manusforfattere, og står blant annet bak de kritikerroste tv-seriene Graven og Morden og har også skrevet manus til 26 Beckfilmer. Deres første bok, Springflo, ble filmatisert og ble vist som tv-serie på NRK1 sommeren 2016.

Nå er den nyeste boken om Olivia Rönning og Tom Stilton, Koldbrann, kommet ut i pocket. Kan dere kort si hva den handler om?

Det begynner med en brutal eksplosjon som ryster Sverige, og politiet får raskt mistanke om at det dreier seg om en terrorhandling. En intens jakt, ledet av Mette Olsäter, begynner. Olivia Rönning inngår i arbeidsgruppen, og etterforskningen hennes fører etter hvert til at en ung, psykisk ustabil mann blir pågrepet og dømt. Men Olivia får mistanke om at det er blitt begått et justismord og prøver å finne frem til sannheten. Det fører henne inn i en verden hvor menn begår seksuelle overgrep og er villige til å gjøre alt for å skjule det.

Samtidig oppholder Tom Stilton seg på en retreat i Thailand, der han blir kontaktet av en invalidisert svensk kvinne som trenger hjelp. For å fingranske seg selv og forsones med den forbrytelsen han har begått, påtar han seg oppdraget hun gir ham. Det blir en katarsisreise til opiumsfjellene i det nordlige Thailand, der en mann med mørke hemmeligheter gjemmer seg.

På en måte som ingen av dem hadde regnet med, krysses Olivias og Stiltons veier enda en gang.

Som Sjöwall & Wahlöö og Henning Mankell er dere samfunnsengasjerte og bruker kriminalromanen til å ta opp aktuelle utfordringer i samfunnet. Er dette et bevisst valg?

Ja. Vår ambisjon når vi konstruerer en ny historie, er alltid at den skal speile samtiden og de forbrytelsene som blir begått akkurat nå. Vi tar utgangspunkt i noe som opprører og engasjerer oss, og bruker krimformatet til å belyse og beskrive samtidens ondskap.

Dere har laget filmer og tv-serier av en rekke krimbøker, blant annet bøkene om politimannen Martin Beck. Hvorfor tok dere steget over til å skrive egne kriminalromaner?

Vi har omarbeidet Arne Dahl-bøker og Mankell-bøker til film- og tv-manus, men de 26 første Beck-filmene som vi har skrevet manus til, er våre egne historier, men med hovedpersonene fra bøkene.

Så man kan vel si at beslutningen om å skrive egne bøker kom naturlig etter 20 år med manusskriving. Det var en ny utfordring som trigget oss. Vi ville skape våre egne personer og vårt eget univers, uten alle de produksjonsbegrensningene som tv og film medfører.

Filmatiseringen av Springflo I og Springflo II har akkurat gått i reprise på NRK her i Norge. Vil det komme en tredje sesong?

Nei, ikke som det ser ut nå. Avgjørelsen om en eventuell fortsettelse ligger hos SVT. For vår del vil gi gjerne ha en tredje sesong.

Den neste boken, som på svensk heter Fruset guld, vil komme på norsk også. Hvilke utfordringer står Olivia og Tom overfor da?

Overordnet handler boken om hva som skjer når man blir innhentet av en mørk fortid og tvunget til å begå desperate handlinger for å skjule gamle ugjerninger.

En varm sommer i Arjeplog-fjellene blir liket av en mann funnet i en smeltende snødrive. Olivia Rönnings nye sjef sender henne opp dit for å bistå i etterforskningen. Det blir adskillig mer dramatisk enn hun hadde regnet med, da helikopteret hun er oppe i, styrter. Hun må kjempe for å overleve ikke bare ulykke og den ville naturen, men også trusselen fra andre som har funnet veien til drapsstedet. En av dem skyter Olivia.

Da Olivia våkner på sykehuset, er hun fast bestemt på å finne den som har skutt henne, og oppklare drapet på mannen i snøen. Tom Stilton og den pensjonerte Mette Olsäter kan hjelpe til med å identifisere mannen – en forsvunnet bedriftsleder. Tjue år tidligere etterforsket de nemlig, sammen med Olivias far, forsvinningssaken hans. Trioen prøver å forstå hva som skjedde i fortiden og hva som er i ferd med å skje nå – noe som fører dem ned til havbunnen utenfor kysten av Gambia og tilbake til annen verdenskrig og den tragiske skjebnen til en del norske motstandsmenn. Sannheten er både sjokkerende og sørgelig.

Relaterte artikler

Slik blir barna superlesere

Slik blir barna superlesere

Sommerferien er her, og lange, late dager ligger foran oss. Hvordan kan du som forelder få barna til å opprettholde...