Mysteriet om unge kvinner

Lina Bengtsdotters «Annabelle» ble den mest solgte debuten i Sverige i 2017, og ble tildelt Crimetime Specsavers Award. I Norge trillet Cathrine Krøger i Dagbladet terningkast fem, og spådde at «Dette kan bli en ny, svensk krimsuksess». Dermed føyer Bengtsdotter føyer seg pent inn i rekken av svenske krimdronninger. Les intervju med forfatteren her!

Lina Bengtsdotter (f. 1977) er oppvokst i Gullspång, men bor nå i Stockholm. Hun er utdannet lærer i svensk og psykologi.

Annabelle (norsk utgave 2018) er den første i Charlie Lager-serien. «Dette kan bli en ny, svensk krimsuksess», uttalte Cathrine Krøger i Dagbladet den gang, og trillet terningkast 5. Boken ble den mest solgte debuten i Sverige i 2017 og ble tildelt Crimetime Specsavers Award for beste krimdebut. Lina Bengtsdotter føyer seg dermed pent inn i rekken av svenske krimdronninger.

Inspirasjon fra egen slekt

Etter suksessen med Annabelle fulgte Bengtsdotter opp med den kritikerroste andreboken Francesca. Politietterforsker Charlie er midt i en vanskelig utredning i Stockholm. Samtidig sliter hun med problemer på det personlige plan.

En dag ringer venninnen Susanne, som fortsatt bor i hjembygda Gullspång, og ber om hjelp. Hun står midt i et samlivsbrudd og er alene med fire gutter. Charlie bestemmer seg for å ta ferie, dra til Gullspång og støtte venninnen.

Samtidig får hun nyss om en gammel forsvinningssak. En ung jente, Francesca, forsvant fra hjemmet sitt for 30 år siden, og saken ble aldri oppklart. Hva skjedde med henne? Noen mener hun forsvant frivillig, andre tror hun har begått selvmord.

Hvor kom inspirasjonen til Charlie Lager fra?

– I ettertiden kan jeg se at Charlie Lager er som et ekko av kvinnene i slekten min. Mange av dem har valgt å gå sine egne veier og har levd utenfor normene. Det finnes nok litt av meg i Charlie også, spesielt når det kommer til hennes opprørske sider, forteller Bengtsdotter.

Ens verste mareritt

I mars er det duket for den tredje fortellingen om Charlie Lager. I Beatrice får Charlie en vanskelig kidnappingssak på bordet sitt. Hun kjemper med sine personlige demoner når hun blir beordret til Karlstad der en ni måneder gammel jente har forsvunnet. Foreldrene er i sjokk, og mediene omtaler høylytt den resultatløse etterforskningen.

Lovende spor er blindveier, og Charlie får en følelse av at ingen vil fortelle hele sannheten om den forsvunne jenta. For hver time som går, minsker sjansene til å finne det lille barnet i live, og Charlie tvinges til å presse seg selv og lokalbefolkningen til det ytterste.

I Annabelle, Francesca og Beatrice skriver du om unge jenter som forsvinner. I Beatrice er jenta et spedbarn. Hvorfor utforsker du akkurat denne problemstillingen?

– Jeg tror det er fordi det er min største skrekk, at en av mine barn skulle forsvinne på den måten. Min eldste datter (jeg har tre) ble født i England, og der prater man ofte om kidnapping, at man aldri kan la barna sove i vognen utenfor huset eller ta øynene bort fra dem på kjøpesenteret, forteller Bengtsdotter. – En annen hendelse som jeg tror har påvirket meg, er at en ung kvinne fra nabobygda (der jeg bodde da jeg gikk på gymnaset) forsvant helt sporløst etter en kveld på byen. Vi vet fortsatt ikke hva som skjedde med henne, og jeg og vennene mine pleide å diskutere ulike scenarioer, hvem som tok henne, og hvorfor.

Har du alltid hatt lyst til å bli forfatter? Og i så fall: Hvorfor krimforfatter?

– Ja, helt siden jeg var stor nok til å skjønne at det finnes et yrke der man får fortelle historier, så har jeg villet gjøre akkurat det. At det ble kriminalromaner, var mer tilfeldig. Jeg er interessert i mennesker, relasjoner, ondskap, godhet – psykologi, helt enkelt.

Lina Bengtsdotter27895 1 Foto Anna Lena Ahlström

Hva synes du er mest fascinerende med krim-sjangeren?

– Kanskje det er det at man kan gjøre så mye mer i denne sjangeren enn bare å beskrive en forbrytelse og få leseren til å lure på hvem som har gjort det, og hvorfor. Jeg synes at en velskrevet krim også må inneholde spørsmål, undersøke og vise hvor komplekst det er å være menneske.


Bøker av Lina Bengtdotter

Relaterte artikler

Q&A: Camilla Läckberg

Q&A: Camilla Läckberg

Hevndronningen er tilbake! Etter to bøker om den hevnlystne Faye, var stjerneforfatter Camilla Läckberg langt fra...
Q&A: Brit Bennett

Q&A: Brit Bennett

«Det som forsvinner» fikk nylig terningkast 6 i Dagbladet! Den har ligget på toppen av New York Times...
Q&A: Sara Paborn

Q&A: Sara Paborn

I «Tistelhonning» ville svenske Sara Paborn utforske to kvinners erfaringer og syn på kjærlighet, forelskelse og...
En forførende fortelling

En forførende fortelling

Svenske Sara Paborn (f.1972) tok utgangspunkt i sin egen skilsmisse da hun skrev sin nye roman Tistelhonning.
En bestselgende krimduo

En bestselgende krimduo

Cilla og Rolf Börjlind tilhører Sveriges mest erfarne manusforfattere. De står blant annet bak de kritikerroste...
Rørende om flyktningkrisen

Rørende om flyktningkrisen

«Birøkteren fra Aleppo» er en Sunday Times bestselger, og en av vårens vakreste bøker. Den er solgt til over 20 land...