Nancy Herz om samtalen med sin mor

Nancy Herz ble en bejublet stemme i den norske offentligheten da hun bokdebuterte med Skamløs i 2017. Men det var også noen som mente at hun ikke burde hevet stemmen. Blant dem var hennes egen mor.

 

I boken Skal du ikke gifte deg snart? åpner Herz samtalen med moren. Gjennom personlige og vanskelige samtaler nøster de opp i morens historie, og prøver å forstå hvorfor forholdet mellom dem er blitt så fastlåst og turbulent. For er det mulig å inspirere unge jenter til å ofre familiebånd og vennskap for å oppnå frihet og respekt – og fortsatt ønske forsoning på egen hjemmebane? Les et utdrag fra boken her: 

 

I februar 2020 sitter jeg hjemme i huset til mamma og pappa med en lydopptaker og over hundre spørsmål jeg har skrevet ned, og mamma som er klar til å prate. Jeg gruer meg, for jeg vet ikke hva som kommer. Jeg har endelig muligheten til å spørre mamma om alt jeg lurer på, men jeg er urolig.

Hvorfor har du vært så skeptisk til å dele historien din med meg?

Stemmen min skjelver. Mamma sukker tungt før hun ser opp i taket og tar et drag av den elektriske sigaretten hun har i hånden. Vi sitter i vinterhagen hjemme hos henne og pappa, det er et av rommene i huset som hun tilbringer mest tid i. Det er det eneste rommet i huset hvor mamma røyker, så vi kaller det røykerommet. I det siste har den elektriske sigaretten erstattet vanlige sigaretter. Jeg tenker tilbake til sommerferien i Libanon i fjor da jeg spurte henne om å få en sigarett. Hun reagerte ikke på spørsmålet, hun bare rakte meg pakken. Vi satt og drakk arabisk kaffe og røykte sammen på kjøkkenet. Det er en av de mest intime stundene vi har hatt sammen. Jeg følte meg endelig voksen. Jeg har ikke tatt en sigarett siden. Jeg ser mamma inn i øynene, og prøver så godt jeg kan å ikke vike med blikket. Jeg gruer meg til å høre svaret. Jeg er redd hun skal ombestemme seg og avslutte samtalen før den har begynt.

– Det er ikke på grunn av at jeg ikke vil snakke med deg. Jeg mener bare at ikke alle trenger å vite alt om livene våre.

Men du nektet jo å prate med meg i starten.

– Noen ting bør man holde for seg selv. Det er jo lov å ha et privatliv. Du forteller for mye, Nancy. Og hva er poenget?

Kanskje inspirerer vi noen andre ved å fortelle vår historie. Kanskje får noen vite at de ikke er alene om opplevelsene de har. Det er uansett mye vi burde snakke om. Skal vi sette i gang?

– Sett i gang, da.

***

Boken har fått en strålende mottakelse i pressen. Her er et noe av det anmelderne skriver:

«Skal du ikke gifte deg snart? er en velskrevet bok fra en ung og modig forfatter – med potensial til å få ikke bare sin mor i tale, men hele nasjonen» Ingrid Åbergsjord, Aftenposten

«Inderlig rørende samtale.» (terningkast 5) Inger Bentzrud, Dagbladet

«Nancy Herz har skrevet en modig og varm bok, som inspirerer til å holde på sin egen stemme og samtidig ha forståelse for den andres.» Ellen Sofie Lauritzen, Dagens Næringsliv

«Herz tek eit beundringsverdig ærleg oppgjer både med eigne løgner til foreldra og opplevinga av presset heimanfrå som gjorde løgnene naudsynte, spesielt om det største tabuet: sex.» Merete Røsvik, Klassekampen

«Vi får et interessant innblikk i hvordan det var å være ung kvinne i det borgerkrigsherjede Libanon» Knut Hoem, NRK