Nominert til Ungdommens kritikerpris

Våre heroiske liv av Karin Haugane, Stargate av Ingvild Rishøi og Mine venner av Monica Isakstuen er alle nominerte til Ungdommens kritikerpris 2021.

Slik begrunner juryen nominasjonene:

Våre heroiske liv av Karin Haugane

«Karin Haugane har i en årrekke etablert seg som en av våre mest sentrale lyrikere, og med årets diktsamling, Våre heroiske liv, viderefører hun de tematiske linjene fra sitt usedvanlig sterke forfatterskap. ‘Jeg drar opp røttene til barndommens liv’, lyder første strofe i første dikt (en sonett), og i de påfølgende diktene blir også leseren bedt om å utføre dette minnearbeidet, denne utgravningen. Det er et arbeid uløselig knyttet til naturen, til røttene og til skogen, og til årstidenes gjentagende syklus (som speiles i bokens fire deler). Gradvis avdekkes traumet, og det er et traume som står som sentrum i dikterjegets verdensorden: ‘Hjertet står og hogger, slår inn i brystet / Barnegråt fra det hvite huset tar ikke slutt’. Fornemmelsen av å lese en stor lyriker vekkes allerede fra første strofe.» Les mer om boka her.

Stargate av Ingvild Rishøi

«Ronja og Melissa er søstre; de bor på Tøyen med faren sin. Han er alkoholiker, men i en nykter periode får han jobb som juletreselger, og en liten stund er alt på stell, med mat i kjøleskapet og betalte regninger. Men da faren ramler utpå igjen, tar storesøster Melissa over jobben med å selge juletrær. Snart går det også opp for de to at lillesøster Ronja kan hjelpe til, uten at sjefen merker det. Barnearbeid er jo ikke lov, men folk blir så rause mot barn i julestria. Det gjelder bare å holde det gående uten at sjefen aner mistanke, uten at politiet eller barnevernet blandes inn. Rishøi har siden debuten i 2007 markert seg som en av landets fremste novellister, og hun tar med seg mye novellistisk renskåren minimalisme inn i sin første roman. Stargate er intet mindre enn et hverdagsrealistisk eventyr, magisk og fortettet.» Les mer om boka her.

Mine venner av Monica Isakstuen

«Det koker når Monica Isakstuen dissekerer venninneforhold i romanen Mine venner. Bare åpningen gir leseren bakoversveis. Fortelleren er rasende. Situasjonen som utløser raseriet og alt som bor i raseriet – sorg, skam, angst og selvbebreidelser – er bruddet med en venninne. De to har vært uadskillelige, det har vært dem mot røkla. Krisen kommer da fortelleren beslutter å bli hos kjæresten, til tross for at venninnen har brukt timevis på «å støtte deg ut av det jævlige forholdet». Bruddet utløser et skred i romanen. Skjønt roman og roman. Boka er mer som et dramatiserende prosadikt med islett av gresk tragedie. Den er i store deler dialogdrevet og belyser treffsikkert venninne-maskineriet av forventninger og forpliktelser, ytelser og gjenytelser, bekjennelsestyranni og maktbalanse. Eksperimenteringsvilje, kraft og temperatur gjør Mine venner til en morsom og ekstraordinær hybridroman.» Les mer om boka her.

Ungdommens kritikerpris

Ungdommens kritikerpris er et samarbeid mellom Foreningen !les, Utdanningsforbundet, Norsk Kritikerlag og Den norske Forleggerforeningen. Det er en pris for norsk skjønnlitterær samtidslitteratur, delt ut av elever i videregående skole. De nominerte bøkene er valgt ut av en fagjury som i år består av Maya Troberg Djuve, Thea Baugstø og Leif Bull. Nå blir det opp til syv videregående klasser å kåre en vinner.

Vinneren blir kunngjort 16. mars 2022.

Les mer om de nominerte bøkene:

Relaterte artikler

Comeback fra McCarthy

Comeback fra McCarthy

16 år etter hans forrige utgivelse er USAs viktigste nålevende forfatter, Cormac McCarthy, igjen aktuell. Dette er...