Ny bok fra Sveriges krimkomet

Den svenske krimsensasjonen, Stina Jackson, er aktuell med ny spenningsroman:  Ødemark. Den har til nå solgt 70.000 eksemplarer i Sverige og er nominert til Årets bok av Bonniers Bokklubbar.

Liv har drømt om å forlate bygda Ødemark i hele sitt liv. Men hun bor fortsatt i det slitte huset med sin gamle far, Vidar, og tenåringssønnen Simon. Liv arbeider på stedets eneste bensinstasjon og føler blikkene fra naboer og alle kundene som er innom. Alle lurer på hvorfor hun har blitt hjemme hos sin far, som det ryktes er en veldig rik mann fra penger han har tjent på kjøp og salg av skog. Han bruker ikke penger på noe som helst, minst av alt på familien sin, som han holder i et jerngrep.

Enkelte tenker at han kan være et lett bytte, og det går rykter om at han har gjemt hele formuen hjemme i huset.

Så skjer et drap.

Krimsensasjonen

Stina Jackson, født 1983, er oppvokst i Skellefteå og bor nå i Denver, USA. Sølvveien var hennes debutroman, den tok Skandinavia med storm og sanket inn høythengende priser og solide anmeldelser. Elin Brend Bjørhei i VG utropte henne til en «Ny svensk krimkomet», og Tarald Aano i Stavanger Aftenblad skrev i anmeldelsen «Stort bedre blir det ikke». Boken er under utgivelse i 27 land og har solgt over 300 000 eksemplarer i Sverige. Et svimlende tall for en debut!

– Det begynner alltid med at jeg vil utforske en viss hendelse, følelse eller tilstand, det er nysgjerrighet som skaper de første gnistene som får meg til å begynne å skrive. Oftest har jeg en ganske god idé om hvor fortellingen kommer til å føre meg og hvordan det hele skal slutte, forteller Jackson.

Å skrive seg hjem

Jackson begynte på et nytt manus allerede under sluttredigeringen av Sølvveien, og i dag lanseres endelig Ødemark. Boken er en stemningsfull spenningsroman om menneskers tilhørighet til hverandre og stedet der de er vokst opp, hvor sterke båndene kan være, og hvor vanskelig det kan være å bryte opp. Og for forfatteren er det viktig med tilhørighet:

- Jeg har bodd i USA i 14 år, så det har vært veldig viktig for meg å skrive meg hjem til de små byene jeg kommer fra. Sølvveien og Ødemark har vært min måte å reise tilbake på, og komme hjem.                  

Ødemark ble lansert i Sverige for to måneder siden. I løpet av den første måneden solgte boken 60.000 eksemplarer og sanket solide anmeldelser.

«Ødemark er en helt annen bok, men Stina Jackson forteller med samme sikkerhet som i debutboka. Det blir minst like bra, om ikke bedre enn i Sølvveien.» Dagens Nyheter

«Jackson byr på underholdning av høy kvalitet, skrevet med en nyansert og finkalibrert prosa.» Svenska Dagbladet

"Ødemark er en helt annen bok, men Stina Jackson forteller med samme sikkerhet som i debutboka. Det blir minst like bra, om ikke bedre enn i Sølvveien."
Dagens Nyheter
"Jackson byr på underholdning av høy kvalitet, skrevet med en nyansert og finkalibrert prosa."
Svenska Dagbladet

«Bensinstasjonen lå midt i tettstedet, og hun kunne navnet på nesten alle som kom inn gjennom døra, men hun kjente dem ikke. De trodde kanskje at de kjente henne. Hun visste i hvert fall hva som ble hvisket. Om datteren til Björnlund, som hadde hatt verden for sine føtter, men aldri fått ut fingeren. Og nå var det for sent, både skjønnheten og livskraften hadde begynt å løpe fra henne. Sangen hadde stilnet. Det eneste hun hadde oppnådd, var barnet, en gutt, men hvordan det hadde foregått, var det ingen som visste, for noen mann hadde hun aldri hatt. Ikke som de kjente til. Gutten var blitt født rett ut av ingenting, og til tross for alle ryktene som hadde hopet seg opp i årenes løp, hadde det aldri kommet fram hvem som var faren hans. Det var en ubehagelig sak som fortsatt førte til disputter. Det eneste man kunne være enige om i bygdene, var at Liv Björnlund aldri ville bli som andre folk. Kanskje de til og med ville hatt medlidenhet med henne, hvis det ikke hadde vært for pengene. Det var vanskelig å synes synd på noen som satt på en formue.»

"Det er vanskelig å gjenta en suksess, men allerede nå kan det slås fast at hun har overgått suksessen fra sin første roman med denne nye boka, Ødemark."
Norrlandska Socialdemokraten

Relaterte artikler

Pocketnytt i mai!

Pocketnytt i mai!

Mai byr på både sommerlig feelgood, litteratur av nobelpriskvalitet og historien om legendariske Jürgen Klopp –...