Pocketslipp i oktober

Plutselig er det oktober! Det er tid for å tenne lykter og gjøre plass i bokhylla til nye favoritter. I år er nemlig året for etterlengtede bøker fra flere av våre største forfattere, og denne måneden utgir vi allerede noen av dem i pocket.

I ni år har vi ventet på ny bok fra Åsa Larsson, og i vår kom endelig den sjette boken om statsadvokat Rebecka Martinsson, Fedrenes misgjerninger. Vi er tilbake i Kiruna. Denne gangen handler det om uoppklarte mysterier, familie og relasjoner, ny og gammel kjærlighet, og korrupsjon og makt i lokalsamfunnet. Fedrenes misgjerninger ble kåret til årets beste svenske krim i fjor og har fått strålende anmeldelser i Norge. «Dukker det opp en bedre krimbok på norsk i 2022 vil jeg bli svært overrasket» skriver Ole Jacob Hoel i Adresseavisen.

Det tok Ingvild H. Rishøi sju år, men så kom Stargate, denne lille perlen av en roman som blir sammenliknet både med Piken med svovelstikkene og Brødrene Løvehjerte. Kritikerne har vært helt over seg i både Norge, Sverige og Danmark. Sjelden har jeg lagt inn så mange ekstrasider i en bok for å få plass til så mange fine sitater. Dette er en julefortelling om barn og fulle folk og sannheten, og den setter varige spor i leseren. Jeg er ganske sikker på at Stargate blir den nye juleklassikeren.

I år er det 16 år siden forrige bok fra Cormac McCarthy, Veien, utkom. Om ganske nøyaktig tre uker utgir vi Passasjeren, og like etter Stella Maris, som fansen lenge har sett fram til. Det er knyttet store forventninger til disse bøkene, og for å korte ned ventetiden, relanserer vi tre av de mest kjente McCarthy-titlene nå i høst: Veien, Ikke et land for gamle menn og Blodmeridianen. Og neste år utkommer også Grensetrilogien i nye utgaver. Bare å glede seg!

Trenger du noe skummelt, men ikke fullt så dystert som McCarthy, kan siste bok fra Chris Tvedt være noe for deg. Her er vi langt fra den mexikanske grensen, for å si det sånn. Vi befinner oss på et treningssenter i Bergen, der en polakk får strupen skåret over. Og så baller det på seg, da, og selvsagt må også forsvarsadvokat Mikael Brenne på saken i Djevelens advokat.

Irene Vallejos Historien om boken er en internasjonal suksess som har gått litt under radaren her i Norge, men vi håper at den nå kan få et oppsving i pocket. Historien om boken er en medrivende kjærlighetserklæring til det skrevne ord og viser hvordan både samfunn og enkeltskjebner gjennom tidene er blitt påvirket og formet av bøker. Dette er boken for alle bokelskere! «… en ytterst klok og frisk bok» skriver Stein Roll i Adresseavisen og triller en sekser på terningen.

Til slutt må jeg nevne to skikkelig julete pocketer som skal ligge klare i god tid til adventstiden.

Amanda Hellbergs Jul i krinoline og Jenny Fagerlunds 24 gode gjerninger glitrer og skinner og bærer med seg både kjærlighet og julestemning. For å si det på en julete måte: Dette er to konfektbiter i romanform, perfekt sofakos!

God lesemåned, alle bokelskere!

 

Sigrun Hindar
Pocketredaktør

Følg gjerne @pocketredaktoren for flere oppdateringer om Gyldendals pocketbøker.

Alle pocketbøkene i oktober