Psykologisk førstehjelp for barn og ungdom

Hva gjør vi når barna våre sliter etter en skilsmisse eller er redde for å gå med briller på skolen?

Hjelpen kan være nær. Nå er nemlig det psykologiske førstehjelpsskrinet kommet.

9788205400030-300dpi

Det er den kjente psykologen Solfrid Raknes som står i spissen for prosjektet, som har materialisert seg i et førstehjelpsskrin laget i et format som likner et spill. Sist du så henne var kanskje i Norge Rundt, der hun hjalp programlederen med å hanskes med høydeskrekk. Nå er det barna våre hun vil hjelpe.

- Rundt åtte prosent av barn og unge i Norge har til enhver tid psykiske lidelser. Men det er mye vi kan gjøre selv for å hindre at små sår blir til større plager, sier Raknes.

Røde og grønne tanker

Førstehjelpsskrinet inneholder blant annet rollespillfigurer, enkle instruksjoner og scenarier, og såkalte hjelpehender som fylles ut for å identifisere problemer og løsninger. Opplegget kan benyttes alene eller sammen med voksne.

Å identifisere såkalte grønntanker og rødtanker er et sentralt instrument i skrinet. Rødtankene er de sterke og ødeleggende, mens de alternative grønntankene kan gjøre barna mer glade og mindre sinte, triste eller redde.

Skrinet er prøvd ut sammen med flere barn, unge og foreldre - og andre som jobber med barn og unge til daglig.

- Barna som har testet skrinet har hatt svært forskjellige utgangspunkt. Det har dreid seg om alt fra skilsmisse eller dødsfall i familien, til det å reise på tur uten mamma og pappa, eller simpelthen en vanskelig situasjon på skolen. Felles for de aller fleste er at de er svært begeistret over skrinet. Det er uvanlig i denne bransjen, sier Raknes.

Prisbelønt design

Innholdet i førstehjelpsskrinet er fargerikt og morsomt uformet av den prisbelønte designeren Per Finne, som blant annet har designet skihjelmen til Kari Traa.

Solfrid Raknes er spesialist innefor angstrelatert terapi, og er for tiden ansatt ved Voss sjukehus på barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk.

Det er laget et skrin for barn (ca 6 -12 år) og et for ungdom (ca 12 – 18 år).

Raknes har fått midler til utvikling og kommersialisering av skrinet av Forskningsrådets FORNY-program, via Bergen teknologioverføring (BTO).

9788205400023 300Dpi