Stene Oeystein

Pustens lov

Er det greit å slippe en virus-dystopi for unge lesere i pandemiens tid? Absolutt, sier både redaktør og forfatter.

Pustens lov er første bok ut i en romantrilogi om en verden som er totalt forandret etter en pandemi.

Øystein Stene hadde akkurat skrevet ferdig manus da Covid-19 kom. Siste finpuss skulle han ta i Italia, og det endte med en heseblesende biltur der landegrenser stengte bak ham på vei hjem gjennom Europa.

 

Selv sier han at bøker er framtidas laboratorium i en tid hvor mange må holde seg inne. "Det er her vi kan utforske våre muligheter og begrensninger, også når landet åpner igjen," sa han i et intervju med Fædrelandsvennen.

 

Redaktør Pål Stokka er enig. "Jeg tenker at dette er en historie som vil treffe veldig mange ungdom dypt, men kanskje spesielt nå hvor flere og flere har erfart karantene og nytt liv. I Pustens lov møter vi flere ungdommer som lever et isolert liv, og det som berørte meg spesielt er hvordan de voksne forsøker å innprente ungdommen med budskapet at de må sørge for at alt blir som det var før – de voksne ønsker en fremtid basert på fortiden.

 

Viruset i Pustens lov kommer vi nok til å slippe, men pandemiske dystopier er jo plutselig ikke virkelighetsfjernt lenger. For ungdom å lese om isolasjon, videosamtaler og et ønske om å bare rømme unna alt sammen – det tror jeg vil gi en sterk følelse av gjenkjennelse. Også denne høsten, når vi nå ser at flere og flere skoler må sende elevene sine i karantene."

 

Les mer om boken

Pustens Lov

Relaterte artikler