Seks kvinner du bør lese nå

Trenger du lesetips? I anledning kvinnedagen 8. mars vil vi trekke frem seks viktige stemmer, som er bokaktuelle nå.

Bernardine Evaristo

Jente, kvinne, annet

Jente, kvinne, annet mottok Bookerprisen 2019 og vant en hel rekke priser da den utkom. Den lå månedsvis på bestselgerlistene i Storbritannia, i tillegg til å være en av Barack Obamas anbefalte bøker.

Her får du tolv personlige historier fortalt gjennom blikket til tolv ulike kvinner. Alle søker de etter noe – en felles fortid, en meningsfylt framtid, noen å elske. Forståelse fra en mor, anerkjennelse fra en far. Et sted å høre til. Eller kanskje bare et glimt av håp. 

 

Les mer

Evaristo Jentekvinneannet2

Nancy Herz

Skal du ikke gifte deg snart?

Nancy Herz ble en bejublet stemme i den norske offentligheten da hun bokdebuterte med Skamløs i 2017. Men det var også noen som mente at hun ikke burde hevet stemmen. Blant dem var hennes egen mor.

Hvorfor dømmer Nancys mor henne så hardt? Hvor mange ganger om dagen skal man bli spurt om et giftermål er nær forestående? Og hvordan er det å oppdra et barn man ikke kjenner seg igjen i?

I denne boken åpner Herz samtalen med sin egen mor. Gjennom personlige og vanskelige samtaler nøster de opp i morens historie, og prøver å forstå hvorfor forholdet mellom dem er blitt så fastlåst og turbulent. For er det mulig å inspirere unge jenter til å ofre familiebånd og vennskap for å oppnå frihet og respekt – og fortsatt ønske forsoning på egen hjemmebane?

 

Les mer

Herz Skalduikke

Chimamanda Ngozi Adichie

En halv gul sol

Den nigerianske stjerneforfatteren Chimamanda Ngozi Adichie ble nylig kåret til Vinnernes vinner i en offentlig avstemning for å feire 25 år med Women`s Prize for Fiction. Nå gjenutgis fire av hennes viktigste titler i pocket: Kvelningsfornemmelser, Dyprød hibiskus, Americanah og En halv gul sol.

Chimamanda Adichie har blitt tildelt en rekke priser og utmerkelser, og er regnet for å være en av vår tids viktigste og mest modige, unge stemmer.

Les mer

Chimamanda Enhalvgulsol1

Annie Ernaux

Far/En kvinne

Annie Ernaux er en av Frankrikes viktigste nålevende forfattere. Hun er kjent for sine selvbiografiske romaner der hun utforsker personlige temaer som familierelasjoner, seksualitet, lidenskap og skriving, samtidig som hun alltid er politisk og opptatt av kjønn og klasse. I fjor fikk hun sitt norske gjennombrudd med de kritikerroste bøkene Årene og Hendelsen. Nå kommer Far/En kvinne, der Ernaux skriver skarpt og presist om de ambivalente følelsene som kjennetegner forholdet mellom foreldre og barn: kjærligheten og forakten, nærheten og avstanden.

 

Les mer

Ernaux Farenkvinne1

Kamala Harris

Sannhetene som forener oss

USAs nyvalgte visepresident Kamala Harris forteller om sin oppvekst og sin karriere og om verdiene som har formet henne.

Visepresident Kamala Harris er datter av innvandrere og borgerrettighetsaktivister, og vokste opp i et lokalsamfunn i Oakland i California der ideen om sosial rettferdighet sto sterkt. Disse erfaringene har gjennomsyret hele karrieren hennes, fra hun ble distriktsadvokat i San Francisco, via justisministerposten i California til senatorembetet. Harris ble en stemme for de stemmeløse.

Sannhetene som forener oss diskuterer hun de store utfordringene det amerikanske samfunnet står overfor. Hun bruker sin egen erfaring og hardt tilkjempede innsikt, og arbeidet til dem som har inspirert henne mest, til å formidle en felles visjon for et stadig mer polarisert samfunn.

 

Les mer

Kamala Sannhetensomforeneross1

Rebell: Skamløse kvinner som endret verden

Pénélope Bagieu

Ikke én, men ÅTTE viktige kvinner du kanskje ikke har hørt om!

Gjennom historien og rundt jorda er det en ting som knytter kvinnene i SKAMLØS sammen: deres ukuelige ånd. Mot overveldende motstand har alle disse kvinnene klart å heve stemmene sine og endre historien. 

Har du hørt om Nzinga, dronningen av Ndongo som egenhendig klarte å kaste de portugisiske invasjonsstyrkene på dør? Eller om Mariposa-søstrene som sto opp mot det diktatoriske patriarkiet på den Dominikanske republikk og mistet livet i kampen for demokrati og rettferdighet. Les de fantastiske historiene og illustrasjonene og føl deg bedre.

 

Les mer

Skamløse Kvinner

Relaterte artikler