Skolestart

Foreldre og lærere bør snakke med ungdommer om søvn!

Visste du at det slett ikke lønner seg å kutte litt i søvnen for å lese ekstra til en prøve? Eller at elever som legger seg før kl. 23 har nesten en hel karakter høyere i snitt?

Nå som livsmestring og psykisk helse blir en av de tverrfaglige temaer på skolen kan man like godt starte med det psykolog Vilde Vollestad kaller en superkraft: søvn.

Biologiske endringer i ungdomstiden gjør det vanskeligere å sovne, mens å stå opp er et mareritt. Vollestad vier et helt kapittel til søvn i boken Hva er greia med meg -- og deg, og alle andre? Boka er skrevet til ungdom, men passer for alle som ønsker å lære mer om psykisk helse og livsmestring. 

 

Nylig ble forfatteren intervjuet i webseminaret Den gode skolestarten for lærere og skoleledere. Der forteller hun om hvordan søvn påvirker ungdom, hva forskning har vist, og ikke minst hennes 10 tips for bedre søvn. Her er en smakebit:

 

Blått lys hindrer søvn

 

Unngå blått lys fra skjerm i tiden før du legger deg. Dette er faktisk ikke for å prøve å få deg til å bruke skjerm mindre. Det blå lyset som er i mobilen og andre skjermer, har vist seg å redusere stoffet melatonin i hjernen, et stoff som vanligvis øker om kvelden og bidrar til å gjøre oss søvnige. De fleste mobiltelefoner har i dag en nattfunksjon som kan skrus på for å redusere blått lys fra telefonen på kveldstid.

 

Ikke "sov ut" i helgene

 

En annen vanlig årsak til søvnvansker hos ungdom er at mange sover ut i helgene. Enda så forståelig det er at du ønsker å sove ut når du ikke må opp umenneskelig tidlig, klusser dette med døgnrytmen – litt som å måtte gjennom en jetlag på grunn av fire–fem timer tidsforskjell – etter hver helg!

 

Både foreldre og skolen kan ta grep for å fremme god søvn, skiver Vollestad. For eksempel kan fritidsaktiviteter legges til et tidspunkt som gjør at ungdommen ikke trener hardt timene før leggetid. Og skolen kan unngå å legge innleveringsfrister til sent på kvelden slik at eleven kan roe ned før sovetid.

 

God skolestart og god søvn!

Bokomslag Hva Er Greia Med Meg

Relaterte artikler