Likestillings- og diskrimineringsrett
Boken utgjør den første samlede fremstillingen av vernet mot diskriminering og trakassering etter norsk rett. Den omhandler kjennetegn som kjønn, graviditet, etnisitet, religion, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet, alder, samt kombinasjoner av grunnlag. Boken viser vernets betydning på alle samfunns- og rettsområder, herunder velferdsrett, forsikrings- og erstatningsrett, med særlig utdyping av det sterke vernet i arbeidslivet. Et gjennomgående tema er sammenhengen mellom enkeltpersoners vern og offentlige myndigheters og arbeidsgiveres plikter til å arbeide aktivt for å fremme likestilling og hindre diskriminering og trakassering.
Gjennom rettslige analyser på likestillings- og diskrimineringsfeltet gir boken et teoretisk og metodisk bidrag til forståelsen av rettens internasjonalisering. Den viser hvordan det nasjonale regelverket og håndhevingsapparatet, opprinnelig etablert på 1970-tallet, har utviklet seg gjennom et komplisert samspill mellom norsk rett, EU/EØS-rett og internasjonale menneskerettigheter.
"Jusprofessorar fryktar at diskrimineringsvernet er blitt eit verktøy for dei mest ressurssterke." Les artikkelen med forfatterne i forskningsmagasinet Apollon.