Kim Fupz Aakeson

1958 -

Kim Fupz Aakeson er en prisbelønt og sjeldent produktiv forfatter, og skriver tegneserier, barnebøker, romaner, drama, filmmanus – i tillegg til å ha jobbet med illustrasjon!

Danske Kim Fupz Aakeson heter egentlig ikke Fupz. Han heter Kim Fobian Aakeson og ble født i København den 12. september 1958. Men dåpsattestens Fobian ble så alt for kjedelig, og Fupz er hans egen forkortelse.

Etter å ha reist over store deler av verden, har han nå slått seg ned i København i bydelen Christiania, og der bor han med kone og barn. Han har skrevet bøker siden 1984, men allerede i 1982 kom hans første tegneseriealbum. I Danmark er han kjent som en uforutsigbar kunstner og forfatter. Selv sier han: “Jeg har investert talent og svette i tegneserier, billedbøker, illustrasjoner, barne-, ungdoms- og voksenromaner, teater, radioteater; jeg har skrevet og tegnet alt fra det hoplaglade til det sorteste, og hadde døgnet bare hatt et par timer mer, så hadde jeg sannsynligvis forsøkt å sette musikk til også. Flittiglise kombinert med et visst fravær av selvkritikk kaster, om ikke annet, noe kvantitativt av seg.

I 1990 mottok han det danske kulturdepartementets barnebokpris for to av sine bøker. Forfatterens sympati ligger alltid hos barna og det barnslige i de voksne. Det går for det meste utover mødrene og fedrene, som i hans univers alltid har det meget travelt. Leserne følger med fryd hans elleville fortellinger og historier om hans antihelter som tar innersvingen på innbilske og oppblåste maktpersoner.

Utgivelser på Gyldendal
Den gangen onkel Kulle ble sprø. Høytlesningsbok 1996
Sallies historier. Høytlesningsbok 1996
Papegøyeplunder. Høytlesningsbok 1997
Supersvend. Høytlesningsbok 1997
Didriksen-detektivene. Høytlesningsbok 1998
Nissen som ville bli berømt. Høytlesningsbok 1999
Livet er hva man gjør det til. Ungdomsbok 2000
Kong Karsten Barnebok 2011
Søndag. Bildebok med Eva Eriksson 2012

http://www.information.dk/532371

Kim Fupz Aakeson Høyoppløst bilde

Foto: Robin Skjoldborg

Utgivelser