Hanan al-Shaykh

1945 -

Hanan al-Shaykh regnes i dag som en av de viktigste nålevende forfatterne i den arabiske verden.

Hun er født i 1945, vokste opp i Beirut, i en streng shia-famile, og gikk på en muslimsk jenteskole. Siden studerte hun i Kairo. Hun flyttet tilbake til Libanon og jobbet som journalist i Beirut, før hun flyttet til Saudi-Arabia, da krigen brøt ut i Libanon i 1975. Så begynte hun å skrive skjønnlitteratur. Hanan al-Shaykh bor i London.

Utgivelser på norsk
Jeg feier solen av hustakene. Noveller 2000
Bare i London. Roman 2002
Gresshoppen og fuglen. Min mors historie. 2010

Utgivelser på engelsk
Women of Sand and Myrrah. Roman 1992
The Story of Zahra. Roman 1994
Beirut Blues. Roman 1995
Only in London. Roman 1998
I Sweep the Sun off the Rooftops. Noveller 1999
The Locust and the Bird 2009

Om Jeg feier solen av hustakene
«Hanan al-Shaykh er en raffinert språkkunstner med respekt både for subjektive bevissthetstilstander og for virkelighetens realiteter. Hennes novellesamling er tvers igjennom utsøkt.»
Vigdis Ofte, Morgenbladet

«I disse sytten historiene utvider al-Shaykh horisonten til utenfor Libanons grenser, og tar oss med på kryss og tvers av Midtøsten, til Afrika, og til slutt til London. Fortellingene er stilistisk varierte, og handler ofte om de skiftende og dobbeltbunnede maktrelasjonene mellom forskjellige kulturer - og mellom menn og kvinner. Hanan al-Shaykh er en talentfull og modig forfatter, og blir ofte sammenliknet med både Margaret Atwood og Margaret Drabble.»
Middle Eastern International

«Al-Shaykh har et underfundig grep og en ertelysten humoristisk sans [...] Om et par av avslutningene på disse historiene har et anstrøk av det melodramatiske, er det fordi hun bryr seg mer om den fantastiske detaljen enn om resolusjoner. Historiene likner den silken personene hennes er så betatt av.»
Ahdaf Soueif, The Washington Post Book World

Utgivelser