Miral al-Tahawy

1968 -

Første kvinnelige forfatter som skriver ærlig og innenfra om beduinkvinners situasjon.

Det å skrive var veien til friheten for Miral al-Tahawy, og romanen hennes beskriver konflikten mellom de beduintradisjonene hun vokste opp innenfor, og et moderne liv og hennes egne forventninger til livet.
Miral al-Tahawy ble født i 1968, i Geziret Saoud i det østlige Nil-deltaet, i en stamme som kalles al-Hanadi. Denne stammen dro fra den arabiske halvøya tidlig på 1800-tallet til provinsen al-Sharqiya i Nil-deltaet. Hun vokste opp i en tradisjonell beduinlandsby, tre timers kjøretur fra Kairo.
Litteraturkjennere sier at al-Tahawy er den første romanforfatteren som har skrevet om livet blant egyptiske beduiner uten klisjeer, og den første som har fremstilt den krisen beduinkvinnene har vært i og deres behov for å komme ut av situasjonen sin.
Hun og de andre barna i familien ble overlatt til kvinnelige tjenere og kvinnelige slektninger. Hun var yngst av sju barn, fem av dem gutter. Hun visste aldri hva guttene i familien gjorde. Selv om hun ble oppdratt bare av kvinner, ble hun og alle søsknene sendt på skole. Søsteren ble farmasøyt. Faren hennes var kirurg, og moren gikk på fransk skole. Men alle jenter, også hun, måtte ha følge, stort sett av en bror, hva enn de skulle gjøre, om det så var å kjøpe en bok. I 1995 tok hun en høyere universitetsgrad i arabisk språk og litteratur ved Kairo-universitetet. Og hun brøt ut av det tilvante enda en gang ved å gifte seg utenfor stammen, med poeten Ahmed al-Shahawy.
Det første hun skrev, var en novellesamling, Riem al-barai al-mostahila (The Exceptional Steppe Antelope) i 1995.
Så, i 1996, kom romanen Teltet (al-Khibaa') på arabisk, som fikk stor oppmerksomhet og ble oversatt til seks språk. I dedikasjonen i boka skrev hun: Til kroppen min … en teltplugg korsfestet i villmarken.
Den to neste romanene heter al-Badhingana al-zarqa - Blå aubergin - som kom på norsk i 2008, og Naquarat al-Zibae (The Gazelle's Tracks).
Gjennom romanene får hun skrevet om sine skiftende ideologiske standpunkter. Selv var hun medlem av en fundamentalistisk islamsk gruppe, men endte med å gjøre opprør og fjerne sløret. Hun kaller seg ikke feminist, men humanist.
– Når jeg skriver, skaper jeg hovedpersonene selv; de er mine oppfinnelser. Men deres plager er mine plager, enten det gjelder å komme løs, forstå seg selv eller forstå familien, sier al-Tahawy.

Fallback image

Utgivelser