Aleksandar Hemon

Aleksandar Hemon er født i Sarajevo i 1964. I 1992 kom han til USA som turist, med bare basale engelskkunnskaper.

Da han skulle vende tilbake til Sarajevo, var byen beleiret, og han valgte å bli i Chicago. I 1995 begynte han å skrive på engelsk, og fire år etter fullførte han Hvor er Bruno? (på norsk i 2000), som på kort tid ble oversatt til en rekke språk. Han fikk en nærmest sensasjonell mottakelse for denne debutboka, og da romanen Nowhere Man utkom i 2002, bekreftet den hans posisjon som en av de viktigste og mest lovende unge forfatterne i USA.
Siden 2010 har han vært redaktør for den suksessrike publikasjonen Best European Fiction, en antologi korttekster fra europeiske land, som ikke minst har trukket fram forfattere og tekster fra Øst-Europa.

Aleksandar Hemon har publisert noveller i tidsskrifter som Granta og The New Yorker. Han bor i Chicago.

Utgivelser på norsk:
Hvor er Bruno? (noveller 2000), Nowhere Man (2004), Lazarus-prosjektet (2010), Kjærlighet & Hindringer (noveller, 2012) og Boka om alle mine liv (essay, 2014).

Anmeldelser av Lazarus-prosjektet:

http://www.nrk.no/nyheter/kultur/litteratur/1.7111229

Sagt om Nowhere Man (på norsk i 2004):

«Pronek slutter aldri å omforme livet sitt, noe som gjør romanen til en vill og snurrig leseropplevelse, og Hemons uetterlignbare stemme samt den skrudde nødvendigheten i fortellingen burde stadfeste ryktet om at han er en begavet ung forfatter.»
Publishers Weekly

«Hemon, som besitter en djevelsk sans for humor og en frekk, vital følsomhet, og som behersker engelsk som om det var nitroglyserin, viser hvor ustø eksistensen vår er, hvordan immigranter uopphørlig må revidere identiteten og drømmene sine, samt hvordan dødens skygge alltid viker unna.»
Booklist

Sagt om Hvor er Bruno? (2000):

«God nok til å gi leseren en følelse av å ha oppdaget en forfatter helt utenom det vanlige: en som virker, ikke bare talentfull, men også nødvendig.»
The New York Times Book Review

«Mannen er en maestro, en tryllekunstner, et universalmedium.»
Esquire

«I likhet med Conrads prosa slår ofte Hemons tydelig an de mest disharmoniske toner: et i utgangspunktet upassende ord kommer til å synes som det perfekte valg.»
The New Yorker

«Før man begynner å sammenligne ham med Nabokov og Conrad (og oddsene taler for at det vil skje snart og heftig), vit dette: Hemon har en helt egen stemme, og han har fantasi og talent nok i seg selv.»
Entertainment Weekly (Editors choise)

«Aleksandar Hemon er en påfallende, ny litterær stemme. Jeg beundrer virkelig det han gjør.»
Amy Tan

«Skarpsindig og gripende. Aleksandar Hemons Hvor er Bruno? er en sammensatt og håndverksmessig dyktig laget samling, både urovekkende og full av håp.»
Nathan Englander

«Til de førsteklasses forfatterne som har behersket engelsk prosa – Conrad, Nabokov, Kosinski, for å nevne noen – må man føye navnet Aleksandar Hemon.»
Stuart Dybek

Aleksandar Hemon Høyoppløst bilde

Foto: Jerry Bauer

Utgivelser