Astrid Lindgren

1907 - 2002

Astrid Lindgren ble født den 14 november 1907. Hun fremstår som en lysende forteller for barn og for den saks skyld også for voksne. I tillegg til mange barnebøker, har hun skrevet essays, et par bøker som retter seg mot voksne, flere bildebøker og film- og teatermanus. Til sammen er cirka 40 filmer basert på hennes bøker. Hun har også skrevet sanger som det er satt melodi til. Hun døde 28 januar 2002 i sitt hjem i Stockholm. Hun ble 94 år gammel.

Astrid ble født den 14 november 1907 på gården Näs like ved Vimmerby i Småland. Hun var det andre barnet i familien. Etter hvert fikk hun også to yngre søsken. Faren hennes, August Ericsson, var bonde.

Astrids barndom var lykkelig og trygg, nesten som hos barna i Bakkebygrenda. Men akkurat som dem, ble Astrid og søsknene hennes voksne, og de dro ut i verden. Astrid utdannet seg til sekretær og fikk seg arbeid på et kontor i Stockholm. Hun giftet seg og fikk barna Lars og Karin.

Forfatterdrømmer hadde hun ikke, men på 1930-tallet skrev hun to fortellinger for magasinet «Landsbygdens jul», og hver kveld fortalte hun eventyr for barna sine. En kveld da Astrid satt ved sengekanten til datteren, ba Karin om at hun skulle fortelle et eventyr om Pippi Langstrømpe. Karin fant på navnet akkurat da, og Astrid begynte å fortelle. Siden det var et så rart navn, ble det også en rar jente.

Etter noen år fant Astrid ut at hun ville skrive ned historiene om Pippi Langstrømpe og sende dem inn til et forlag. Og akkurat som hun trodde, fikk hun manuskriptet i retur. Men mens hun ventet, hadde hun rukket å skrive enda en bok. For nå hadde hun merket hvor gøy det var å skrive. Hun skrev ungpikeboken «Britt-Mari lätter sitt hjerte». Den sendte hun inn til en barnebokkonkurranse i 1944, og hun vant andre premie.

Allerede året etter hadde forlaget en ny konkurranse om beste barnebok. Astrid sendte inn Pippi-manuskriptet og vant førstepris.

Astrid fikk også førsteprisen i en konkurranse om beste detektivbok for barn med boka «Mesterdetektiven Blomkvist», og etter hvert kom det også flere fortellinger fra livet på landet. Den første av disse bøkene er «Alle vi barna i Bakkebygrenda». Andre bøker hun er kjent for, er blant annet bøker som «Mio, min Mio», «Ronja Røverdatter», «Emil», «Marikken», «Brødrene Løvehjerte» og «Karlsson på taket». «Vi på Saltkråkan» ble først laget som TV-serie før den en stund senere kom ut som bok.

Til sammen er cirka 40 filmer basert på hennes bøker. Bøkene hennes er oversatt til mer enn 100 forskjellige språk og leses av barn over hele verden. Astrid har fått mange priser for bøkene sine. Og hun har til og med fått et sykehus oppkalt etter seg. Verdens største barnebokpris bærer også hennes navn; Astrid Lindgren Memorial Award.

Astrid Lindgren døde 28 januar 2002 i sitt hjem i Stockholm. Hun ble 94 år gammel.

Utgivelser på Gyldendal

Jo visst er Lotta enblid unge (1990)
Jeg vil ikke gå og legge meg (1988)
Jeg vil også gå på skolen (1980)
Jeg vil også ha et søsken (1979)
Jo visst kan Lotta nesten allting! (1978)
Mesterdetektiven Blomkvist og lille Rasmus (1977)
Kaisa Krabat hjelper mormor (1975)
Barnas dag i Bakkebygrenda (1974)
Jo visst kan Lotta sykle! (1972)
Lotta fra Bråkmakergata (1964)
Barna fra Bråkmakergata (1958)
Per Pusling flytter inn (1957)
Mesterdetektiven Blomkvist lever farlig (1952)
Ingen steder som Bakkebygrenda (1952)
Mye moro i Bakkebygrenda (1949)
Alle vi barna i Bakkebygrenda (1948)
Mesterdetektiven Blomkvist (1948)
 

Astrid Lindgren Høyoppløst bilde

Rettigheter: Gyldendal Norsk Forlag

Utgivelser