Mikhail Bulgakov

1891 - 1940

Mikhail Bulgakov (1891–1940) – lege, krigsveteran, teaterregissør og skuespiller – er mest kjent i Norge for sin roman Mesteren og Margarita (nyoversatt i 1995).

Mikhail Afansievich Bulgakov ble født i Kiev i 1891, og var sønn av en teolog. Selv var han utdannet lege, og deltok i første verdenskrig som frivillig Røde Kors-medarbeider, og var også soldat under borgerkrigen. Disse kaotiske krigserfaringene fikk mye å si for ham selv og for det han skulle komme til å skrive. Da han oppholdt seg i Kaukasus i 1919, bestemte han seg for å vie seg fullt og helt til sitt virke som forfatter, men han arbeidet også som teaterregissør og skuespiller. Han døde i 1940.
I Norge er han best kjent for den frodige romanen Mesteren og Margarita, som ble skrevet i 1930-årene og fullført i 1940, men ikke utgitt i Moskva før i 1966, og da som en del av et tidsskrift. Romanen var en sensasjon fra første øyeblikk, med Kristus og Satan, forkledd som magiker, i persongalleriet. Den er oversatt til mer enn tjue språk, og det er blitt laget film og teater av den. Også den lange fortellingen Hundehjertet er oversatt.
Bulgakov skrev også en rekke skuespill, og dramatiserte andres. Hans dramatisering av Gogols roman Døde sjeler (på norsk i 1997) er oppført i Norge.

Fallback image

Utgivelser