Truman Capote

Blant Truman Capotes utgivelser er det flere som regnes som amerikanske klassikere.

Truman Streckfus Persons ble født i New Orleans i 1924. Seks år gammel ble han adoptert av stefaren, da moren giftet seg på nytt, og fikk etternavnet Capote. Familien flyttet flere ganger og Truman skiftet stadig skole. Den omskiftelige tilværelsen og oppdagelsen av egen homofili skapte en sterk følelse av å stå utenfor. Samtidig var Capote meget sosial og skaffet seg en stor og innflytelsesrik vennekrets i 1950-tallets New York.

Like etter krigen debuterte han med noveller og i 1948 utga han sin første roman, Andre stemmer, andre rom. Da Frokost på Tiffany kom i 1958, hadde han etablert seg som en ung og lovende forfatter. Sladrespaltene i New Yorks presse var fulle av historier om hvem som var opphavet til Holly Golightly. Selv har han antydet at han hentet trekk fra så ulike mennesker som Evelyn Waugh, Carson McCullers, Oona Chaplin og Gloria Vanderbilt.

Truman Capote fikk sitt store kommersielle gjennombrudd med romanen Med kaldt blod. Frokost på Tiffany er blitt stående som en av hans beste romaner, og som en kultroman for flere generasjoner. Også filmen, regissert av Blake Edwards og med Audrey Hepburn i hovedrollen som Holly Golightly fra 1961, er blitt stående som en klassiker. Truman Capote døde i 1984.

Fallback image

Utgivelser