Bruce Chatwin

1940 -

Bruce Chatwin (1940-1989) mente selv at han var født til nomade. I barndommen ble han skysset rundt mellom pensjonater og internatskoler, og yndlingsbeskjeftigelsen var å bla i atlas og drømme seg bort.

Etter skolen begynte han hos Sotheby's. 23 år gammel ble hans sjef for impresjonistavdelingen. Han så og så. Det ble for mye; han ble psykosomatisk halvblind, men ble frisk på en ekspedisjon til Sudan. De neste årene var han stadig på reisefot. I 1975 dro han til Patagonia, og to år senere debuterte han som forfatter med en reiseberetning som sprengte sjangerbegrepet. Denne boken, I Patagonia, foreligger nå for første gang på norsk.
Gyldendal utgav i 1998 Drømmespor, som handler både om de australske urinnvånerne og om menneskets rastløshet. Den utkom for første gang i 1987, da den erobret førsteplassen på bestselgerlistene i Sunday Times.
To av hans øvrige bøker er filmet, The Viceroy of Ouidah (1980) og On the Black Hill (1982), den første med Werner Herzog som regissør. Romanen Utz (1988) ble nominert til Booker-prisen. What Am I Doing Here utkom posthumt i 1989.

Utgivelser