Chimamanda Ngozi Adichie

1977 -

En av vår tids viktigste og mest modige stemmer

Chimamanda Ngozi Adichie vokste opp i Nigeria. Tekstene hennes er blitt oversatt til 30 språk, og er blitt trykket i en rekke publikasjoner, som The New Yorker, Granta, The O. Henry Prize Stories, Financial Times og Zoetroppe: All-Story. Hun har også skrevet flere romaner.

For Dyprød hibiskus (Gyldendal, 2006) vant Adichie The Commonwealt Writers’ Price og Hurston/Wright Award. En halv gul sol (Gyldendal, 2007) var på kortlisten til National Book Critics Circle Award og ble utpekt som en New York Times Notable Book og People and Black Issues Book Review Best Book of the Year. Bokens handling utspiller seg i Nigeria før og under Biafra-krigen. For Americanah (Gyldendal, 2013) vant hun National Book Critics Circle Award, og romanen ble utpekt som årets beste bok av New York Times, Washington Post, Chicago Tribune og Entertainment Weekly. I tillegg har Adichie utgitt novellesamlingen Kvelningsfornemmelser (Gyldendal, 2009), essayet Vi burde alle være feminister (Gyldendal 2015) og Brev til en nybakt forelder (Gyldendal 2018), hvor hun definerer femten forslag til en feministisk oppdragelseHun er mottaker av et McArthur Fellowship og bor i både USA og Nigeria.

Chimamanda Adichie er representert med tekster i en rekke litterære tidsskrifter og antologier, og hun er regnet for å være en av vår tids viktigste og mest modige, unge stemmer.

Chimamanda Ngozi Adichie Høyoppløst bilde

Foto: Foto: Wani Olatunde

Utgivelser