Hélène Cixous

1937 -

Hélène Cixous (f. 1937) er født og oppvokst i Algerie, og har vært en sentral aktør i fransk kultur- og akademisk liv siden 1960-årene.

Hélène Cixous er kjent som romanforfatter, essayist, dramatiker, litteraturlærer og
-teoretiker, og har vært en sentral aktør i fransk kultur- og akademisk liv siden 1960-årene. Hun har utgitt rundt femti bøker etter at hun debuterte i 1967, blant disse flere romaner. Cixous ble berømt for å ha skapt begrepet «l'ecriture féminine» (den kvinnelige skriften), et begrep hun både omformulerte og bekjempet senere.
Den romanrekken som består av tre bøker: OR – les lettres de mon père (GULL – breva frå far min, 1997, på norsk i 2008), Osnabrück (1999, på norsk i 2003) og Blendverk – opphavlege scenar (2000, på norsk i 2006 ) er ikke en selvbiografi i tradisjonell forstand, men viser i fiksjonaliserte glimt noe av bakgrunnen hennes. Hun ble født i Oran i Algerie i 1937 og vokste opp der. Den første av disse tre romanene frammaner bildene av den for tidlig henlidne faren, tuberkuloselegen som selv døde av sykdommen da han var 39 år og datteren rundt 10. Moren, som egentlig var fra Osnabrück i Tyskland, utdannet seg til jordmor da hun ble enke. Den andre romanen skildrer moren Eve Klein og hennes tysk-jødiske familiebakgrunn. I den tredje romanen forteller hun om sin egen barndom i Algerie.
Det var en begivenhet da en hel roman av Hélène Cixous i 2003 kom ut på et skandinavisk språk og hun kom på et lanserings- og forelesningsbesøk i Oslo.

Fallback image

Utgivelser