Rachel Cusk

1967 -

En av vår tids mest toneangivende, engelske forfatterstemmer

Rachel Cusk er forfatteren bak ni romaner, tre sakprosabøker, et skuespill og et utall essays og memoarer. Hennes første roman, Saving Agnes, utkom i 1993, men hun slo for alvor gjennom med den kritikerroste Omriss-trilogien (2018—2019). 

Cusks romaner har vært nominert til og vunnet en rekke priser. Hun ble kåret til Best of Young British Novelists av Granta i 2013. Versjonen hennes av Euripides’ Medea ble regissert av Rupert Goold og ble kortlistet til Susan Blackburn Smith-prisen. For Omriss mottok hun Folio-prisen, Goldsmith Prize, Baileys Prize, Giller Prize og the Canadian Governor General’s Award

Cusk er født i Canada i 1967, og tilbragte barneårene i LA, før hun flyttet til Storbritannia i 1974. Hun studerte Engelsk i Oxford, og utga debutromanen Saving Angie i en alder av tjueseks. Handlingen i romanen kretser rundt femininitet og sosial satire, tema som ble bærende for verkene hennes det neste tiåret. Samtidig som dette, og for bedre å kunne diskutere problematikken rundt representasjon av kvinnelig erfaring i romankunsten, begynte Cusk å skrive sakprosa. Gjennom bøker som A Life’s Work og Aftermath gjør hun selvbiografiske betraktninger på emner som morskap og skilsmisse, og bøkene er ansett som svært kontroversielle og slagkraftige.

I senere tid har Cusk forsøkt å utvikle en ny form innen romankunsten, en som makter å representere personlig erfaring uten å gå inn på det politiske aspektet ved subjektivitet og det bokstavelige, og som kan fri seg helt fra narrative konvensjoner. Dette prosjektet har endt i en trilogi bestående av romanene Omriss, Transitt og Kudos. Omriss kom inn blant de fem beste romanene på New York Times’ bestselgerliste i 2015. I 2017 skriver Judith Thurmann om Cusk i The New Yorker at «mange eksperimentelle forfattere har avvist mekanismene bak historiefortelling, men Cusk har funnet en måte å utforske dette på uten at spenning går tapt. Når handlingen tar en avstikker, følger språket opp sporet. Setningene hennes pulserer av intelligens, som en nervebane.»

 

Norske utgivelser:
De heldige (2005)
Arlington Park (2007)
Bradshaw-variasjonene (2010)
Omriss (2018)
Transitt (2018)
Kudos (2019)
Etterspill (2020)

Rachel Cusk Høyoppløst bilde

Foto: Siemon Scammel-Katz

Utgivelser