Assia Djebar

Assia Djebar (født 1936 i Algeri) er forfatter, filmskaper, historiker. Hun regnes som den betydeligste kvinnelige forfatteren i det området som kalles Maghreb (Afrika nord for Sahara) og har fått en lang rekke utmerkelser for arbeidet sitt. En av de store prisene er Friedenspreis des Deutschen Buchhandels (2000).
På norsk er tidligere utkommet: Kjærlighet, fantasia (2003)
Gjennom alt hun gjør – film, poesi, drama, skjønnlitteratur – portretterer hun livet til muslimske kvinner, i all sin kompleksitet. Hun skriver om hverdagskvinner, men også om å være en intellektuell kvinne, en algerisk kvinne og om konflikten mellom fedrelandet og innflytelsen fra den europeiske, ikke minst den franske kulturen.
Fatima-Zohra Imalayène, som er forfatterens egentlige navn,gikk på fransk skole og studerte i Frankrike. Hun debuterte med romanen 'Tørst' i 1957, og har bl.a. skrevet 'Kvinnene i Algeri' (1980), 'Algerisk natt' (1997). Hennes morsmål er dialektarabisk iblandet berbisk fra det fjellområdet hennes famile stammer fra. I 2005 ble hun medlem av Det Franske Akademi.

Fallback image

Utgivelser