E.L. James

2023 -

Forfatter av Fifty Shades-serien og det romantiske eventyret The Mister.

E. L. James er uhelbredelig romantiker og selverklært fangirl. Etter å ha jobbet i TV-bransjen i 25 år, bestemte hun seg for å forfølge sin store drøm – å skrive bøker som lesere forelsker seg i. Resultatet ble den sensasjonelle trilogien Fifty Shades of Grey, med titlene Fifty Shades Fanget, Fifty Shades Bundet og Fifty Shades Fri. I 2015 utga hun bestselgeren Grey og i 2017 Mørkere, som begge gir oss Fifty Shades-historien fortalt fra Christian Greys perspektiv.

Bøkene hennes er utkommet på 52 språk og har til nå solgt i over 165 millioner eksemplarer verden over.

E. L. James er blitt kåret til en av de mest innflytelsesrike personene i verden av Time Magazine, og til Årets person av Publishers Weekly. Fifty Shades Fanget holdt seg på New York Times' bestselgerliste i 133 uker i strekk, og ble stemt frem av amerikanske lesere til en plass på listen 100 Great Reads i regi av kringkastingsorganisasjonen PBS. Fifty Shades Fri ble Goodreads’ utvalgte bok i 2012, og Mørkere er nominert til den internasjonale DUBLIN-litteraturprisen i 2019.

E. L. James var medprodusent for de enormt populære Fifty Shades-filmene, hvorav den tredje, Fifty Shades Freed, vant the People’s Choice Award for Drama i 2018.

E L James har to sønner og bor i utkanten av London med ektemannen Niall Leonard og West Highland White-terrierne deres.

Utgivelser på Gyldendal:
Fifty Shades of Grey - Fanget, 2012
Fifty Shades of Grey - Bundet, 2012
Fifty Shades of Grey - Fri, 2012
Grey - Fortalt av Christian, 2015
Mørkere - Fortalt av Christian, 2018
The Mister, 2019
Befridd - Fortalt av Christian, 2021
The Missus, 2024

E.L. James Høyoppløst bilde

Foto: Foto: Michael Lionstar

Utgivelser