Nadine Gordimer

1923 - 2014

Nadine Gordimer har skrevet 13 romaner, i tillegg til flere novellesamlinger og essay. De to siste av hennes bøker som ble oversatt til norsk, er Tjuvgods og andre noveller (2009) og Beethoven var en sekstendedel svart (2011). Hun ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1991.

Nadine Gordimer ble født i Transvaal i Sør-Afrika i 1923. Familien var velstående; moren var britisk og faren var jødisk juvelér fra Latvia. Fordi Nadines mor trodde hun var hjertesvak, ble hun holdt mye inne i barndommen, og begynte å skrive fortellinger da hun var ni. Fra hun var fjorten av fikk hun regelmessig antatt historier i lokale tidsskrifter, og i 1951 antok The New Yorker en av historiene hennes.
Nadine Gordimer har skrevet i alt 13 romaner, i tillegg til novellesamlinger og essay. Forfatterskapet hennes dreier seg om de moralske og psykologiske spenningene i samfunnet, spesielt det raseinndelte Sør-Afrika hun vokste opp i.

Nadine Gordimer er tildelt en rekke priser, blant annet Booker-prisen og Nobels litteraturpris. Den siste ble hun hedret med for «gjennom storartet episk diktning å ha – med Alfred Nobels ord – gjort menneskeheten den største nytte». Hun døde i 2014.

Nadine Gordimer Høyoppløst bilde

Rettigheter: Gyldendal Norsk Forlag

Utgivelser