Pedro Juan Gutiérrez

1950 -

Cubanske Pedro Juán Gutiérrez (f. 1950) fikk sitt gjennombrudd som forfatter i Europa med Den skitne Havanna-trilogien i 1998.

Pedro Juán Gutiérrez er født i Matanzas på Cuba i 1950, der han som barn bodde nær ved havneområdet. Der brukte han ettermiddagene til å padle, svømme og dykke, eller han satt i horestrøket og byttet bort karibiske skjell og konkylier mot såpe, sigaretter, klær og parfyme fra de utenlandske marinegastene. Faren mistet iskremforretningen sin da alt ble ekspropiert etter revolusjonen, og familien flyttet mye på seg, bl.a. til byen Pinar del Rio på sørvestkysten av Cuba.
Etter endt obligatorisk militærtjeneste hadde han en rekke ulike yrker, blant annet jordbruksarbeider, bygningsarbeider, lærer i teknisk tegning, fagforeningsleder og radioskuespiller, før han ble journalist.
Han sier selv at han forsøker å skrive så naturlig at det ikke virker som litteratur, og nevner Balzacs svar på spørsmålet om hva en romanskikkelse er: Det kan være en hvilken som helst person på gata, men det er alltid en person som utforsker ytterpunktene sine.
Han har skrevet fem bøker som omtales som Centro Havanna-syklusen: Trilogia sucia de La Habana (1998), El rey de La Habana (1999), Animal tropical (2000), El insaciable hombre araña (2002) og Carne de perro (2003). I tillegg har han skrevet novellesamlingen Melancolía de los leones (2000), temaboken Vivir en el espacio – Del sueño a la realidad (1989), samt fire diktsamlinger. For Animal tropical mottok han den spanske romanprisen Alfonso García-Ramos i 2000, mensCarne de perro ble tildelt den italienske prisen Narrativa sur del mundo i 2003.
I dag bor Pedro Juán Gutiérrez i Havanna, der han skriver og driver med plastisk kunst.

Utgivelser