Thor Heyerdahl

1914 - 2002

Thor Heyerdahl (1914–2002) er Norges mest berømte forsker og eventyrer noensinne. Hans reiser til fjerne himmelstrøk på jakt etter støtte for sine dristige teorier er unike.

Thor Heyerdahl var etnograf og zoolog, og gjennomførte mange berømte vitenskapelige ekspedisjoner.
Hans fantastiske karriere som oppdager og forsker startet med et opphold på sydhavsøya Fatuhiva i 1937, dit Heyerdahl og hans første kone Liv reiste på bryllupsreise. Opprinnelig planla det unge paret å tilbringe resten av livet på øya og leve som naturmennesker langt borte fra sivilisasjonen. Slik gikk det ikke, men på Fatuhiva ble den første av Heyerdahls vandringsteorier født, og oppholdet er av forfatteren ansett som hans livs største eventyr. Heyerdahls første bok På jakt etter paradiset (1938) er fortellingen derfra. Den kom senere ut i nye versjoner; Fatuhiva i 1974 og som praktboken Grønn var jorden på den syvende dag(1991).
Resten av Heyerdahls liv ble en reise og et forskeroppdrag. Blant hans største og viktigste ekspedisjoner kan nevnes:

Kon-Tiki: Det var i 1947 Thor Heyerdahl og fem kamerater gjennomførte den revolusjonerende og dristige flåteseilasen som bar navnet Kon-Tiki-ekspedisjonen. Heyerdahl ville bevise at Polynesia kunne ha blitt befolket av søramerikanske indianere med balsaflåter som fremkomstmiddel. Resten er historie – en historie om 8000 kilometer over åpent hav, 101 eventyrlige døgn og et mannskap på seks som oppnådde det umulige. Den fantastiske fortellingen om ferden, Kon-Tiki ekspedisjonen (første gang utgitt i 1948), ble en av det 20. århundrets store internasjonale bestselgere og er oversatt til over 70 språk.

Ra I og II: Ra I- og II-ekspedisjonene ble gjennomført i 1969-70. Thor Heyerdahls teori var at egyptiske sjøfolk i oldtiden kunne ha seilt over Atlanteren i papyrusbåter. For å vise at det var mulig, bygget han en papyrusbåt for selv å gjennomføre seilasen. Etter to forsøk lyktes han og de andre ekspedisjonsmedlemmene, og igjen hadde Heyerdahl kastet nytt lys over hvordan kulturspredning i de tidlige sivilisasjoner kan ha skjedd. Ra (første gang utgitt i 1970) er beretningen om et av de meste spennende haveventyr i moderne tid.
Tigris: Heyerdahl la ut på Tigris-ekspedisjonen i 1977. Ferden gikk i sivbåt fra vår kulturs vugge mellom elvene Eufrat og Tigris, til Det indiske hav og Afrikas horn. Heyerdahl ville vise at oldtidsfolket sumererne kunne dra sjøveien til India og Afrika og at de hadde meget sjødyktige skip. Det skulle vise seg å bli et farefullt forskningstokt. Tigris (første gang utgitt i 1979) er den fengslende og eventyrlige skildringen fra den spennende seilasen.

Aku-Aku: I 1955 gikk Thor Heyerdahl i land på Påskeøya og realiserte dermed en gammel drøm om å utforske de eiendommelige kjempestatuene som befinner seg der. Ekspedisjonen varte i et helt år, og de vitenskapelige resultatene overgikk Heyerdahls dristigste forventninger. Aku-Aku (første utgave 1957) er beretningen om det begivenhetsrike oppholdet på øya, fylt av spenning, mystikk og dramatisk fortettede situasjoner.

Heyerdahl utførte også vitenskapelige arbeider på Maldivene, Galapagos, på Kanariøyene og i Peru for å nevne noe. Han var kontroversiell og i stadig debatt med de etablerte vitenskaper, men hevdet alltid sine teorier med stort mot og vilje til konfrontasjon. Som forfatter og formidler av sine teorier var Thor Heyerdahl makeløs – han var innehaver av den sjelde egenskapen å kombinere den fortettede, spennende skildringen med kunnskap og redegjørelse for komplekse sammenhenger.

Thor Heyerdahl Høyoppløst bilde

Foto: Gyldendal

Utgivelser