Marianne Hirsti

1958 -

Marianne Hirsti er født i Oslo, og studerte sang ved Norges Musikkhøyskole og ved musikkhøyskolen i Lübeck i årene 77 - 79.

I en alder av 22 år ble Marianne Hirsti engasjert for tre år ved Hamburgishe Staatsoper, og sang her en rekke både mindre og større roller som et ledd av oppbyggingen som sanger. Hun sang under en rekke kjente dirigenter, som C von Dohnany, G Sinopoli og H Fricke.
Siden oppholdt hun seg ti år i Tyskland, og hadde faste engasjement ved scenene i Essen, Köln og Stuttgart. Hun opparbeidet seg et stort reportoar med roller som Pamina, Susanna og en videre rekke Mozartoperaer, Mazelline i Fidelio, Adele i Fledermaus, Titania i B Brittens En Sommernattsdrøm, og Gretel i Humperdincks Hänsel umd Gretel.
Rundt 1990 valgte Marianne Hirsti å arbeide som freelancesanger, og har siden hatt Norge som base. Hun har gjestet operascener i Oslo, Brüssel, Liege, Lausanne og Wien. I tillegg har hun medvirket ved en rekke oppføringer av barokk og klassisk opera i samarbeid med ensembler for tidlig musikk i Tyskland og Østerrike.
I en årrekke har hun arbeidet jevnlig med den nederlandske pianisten Rudolf Jansen, og de har holdt recitals i byer som: London, Paris, Hamburg, København, samt festivaler i Norgen og Tyskland. Hennes debutkonsert i Wigmore Hall i London og Carnegie Hall, New Yourk, vakte fremragende oppmerksomhet i pressen.
Marianne Hirsti har vært solist med orkestre i Norden og i Tyskland. Hun har sunget med orkestre som Oslo Filharmoniske, Israel Philarmonic, og i byer som Madrid, Barcelona og Lisboa.
Marianne Hirsti mottok Griegprisen i 1988.
De siste årene har Marianne Hirsti medvirket i et prosjekt, der Nils aslak Valkeapääs diktning står i sentrum. Elementer fra joik er brukt som basis for nykomponerte samiske melodier og satt sammen i en klassisk ramme. Prosjektene er gjort i samarbeid med Ensemble Norge, Sverige, Finnland og Russland.
Konserten fremføres på Arve Tellefsens Oslo Kammermusikkfestival sommeren 2003, og det er siden planlagt innspilling av sangene.
Marianne Hirsti oppholdt seg i Italia i 1996, og her startet hun en skrivelek, som skulle vise seg å bli en ny yrkesretning ved siden av sangen. Hun skrev sin første ungdomsroman Ssorte Hvisskere, der handlingen er lagt til Italia, og den ble utgitt i 1998. Fortsettelsen, Glemselens nøkkel, fulgte i 1999. I 2002 kom hennes tredje bok, Magus Locus. Denne ble også utgitt som hovedbok av De Norske Bokklubbene, vinteren 2003.

Utgivelser