Bohumil Hrabal

1914 - 1997

Bohumil Hrabal er en av Tsjekkias fremste forfattere i tiden etter andre verdenskrig. Han skriver viltert, svart og hylende komisk om livet i sin storhet og smålighet.

Bohumil Hrabal vokste opp i den lille byen Nymburk i Böhmen, fire mil utenfor Praha. Faren var bryggeribestyrer, og det var hans kontor og skrivemaskin han satt ved i helgene som ung mann og skrev. Da han var tyve år gammel reiste han til Praha for å studere jus, og tok sin doktorgrad i 1945. Fra 1939 og framover arbeider han ved en jernbanestasjon; han er forsikringsagent, handelsreisende, stålarbeider, papirinnsamler og scenearbeider. Da han er 49 år gammel debuterer han med en novellesamling (En liten perle på bunnen). Året etter (i 1964) utgir han fortellingen De som elsker å snakke samt Dansetimar for eldre og vidarekomne. Så kommer det én bok hvert år framover.
Til norsk er det tidligere kun oversatt to bøker: Jeg har betjent kongen av England (1985) og Liten jernbanestasjon i krig (1991). Det kan virke utrolig, men han sa selv at alt det han skrev, hadde skjedd – om enn i litt ulike situasjoner. Bohumil Hrabal skal også ha hatt svært god hukommelse og kunne fritt sitere bøker han hadde lest i sin ungdom.
I november 1996 ble han lagt inn på sykehus. Tre måneder etter ramla han ut fra et vindu i sjette etasje. Han skulle mate duer og sto på et bord, som så tippet ut og Hrabal falt.

Fallback image

Utgivelser