Ingrid Espelid Hovig

1924 - 2018

Hele Norges matmor.

Ingrid Espelid Hovig var uten tvil hele Norges matmor. Hun ga ut over 50 kokebøker og arbeidet for at unge folk skal lære seg å lage god og sunn mat.

Ingrid Espelid Hovig tok Statens lærerinneskole i husstell i 1950 og var husstellærer i flere perioder. I tillegg til å være en kjent nasjonal aktør innenfor ernæringsarbeid, var hun også internasjonalt engasjert som fredskorpsdeltaker i Uganda. I Norge drev hun utstrakt informasjonsvirksomhet, både gjennom tv-programmer som Fjernsynskjøkkenet, bøker og ulike arrangement landet rundt. Hennes arbeid førte til et dusin norske og internasjonale priser, flere av dem for hennes innsats på helsesektoren. I flere år viet hun mye av sin tid til Statens Ernæringsråd/Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet, som senere er blitt en del av Sosial- og helsedirektoratet.

Hun debuterte som forfatter på starten av 1970-tallet. I mange år var hun hovedkonsulent på Gyldendal og en uvurderlig medarbeider innenfor utgivelsesområdet "mat og drikke".

Hun hadde et godt kontaktnett i og utenfor Norge. Fra midten av 1990-tallet var hun en aktiv deltaker i den verdensomspennende matorganisasjonen International Association of Culinary People, der hun var den første ikke-amerikaner som mottok prisen "The Life Time Achievement Award".

I 1994 ble hun slått til ridder av St. Olavs Orden, 1. klasse.

Ingrid Espelid Hovig Høyoppløst bilde

Foto: Marianne Gehrken

Utgivelser